Legyen velünk az erő!

A nők többségében a változó kor félelmetes szörnyként él, azt gondolják, innen csak lefelé vezet az út. Pedig a klimax nem jelent tragédiát, sőt kifejezetten jó oldala is van – már ha közben nem hagyjuk el magunkat!

EgészségünkBalogh Mária2008. 02. 01. péntek2008. 02. 01.

Kép: Kecskemét, 2008. január 27. Egy középkorú nő jógázik. Klímax. Fotó: Ujvári Sándor

Legyen velünk az erő!
Kecskemét, 2008. január 27. Egy középkorú nő jógázik. Klímax. Fotó: Ujvári Sándor

Különös szerepe van az indiánoknál annak, ha az asszonyok belépnek a változó korba, azaz megszűnik a havi vérzésük, ezzel a peteérésük – vagyis terméketlenné válnak. Ilyenkor választják be őket a bölcs asszonyok tanácsába, és ettől a pillanattól minden, a törzs életét meghatározó döntésben kikérik a véleményüket. Egy régi indián mondás szerint amikor egy lány menstruálni kezd, eljön hozzá az erő; ha leáll a ciklusa: maga válik ezzé az erővé.
Hazánkban az elfogadásnál még mindig nagyobb úr a pánik, pedig elég lenne arra gondolni, hogy a klimax beálltával befejeződik a peteérés, így megszűnik a „havibaj” és a teherbe esés lehetősége. Ez lenne olyan nagy tragédia az ötven évhez közeledő nők számára?!
Fogjuk fel úgy ezt az életszakaszt: mennyi jót tettünk addig, mennyi mindent elviseltünk, kibírtunk, és ráadásul az élet nem áll meg a változó kor idején sem! Mindenkinek meg kell keresnie a saját boldogságához vezető utat a kritikusabb években is. Akik így fogják fel az ezen életszakasz adta kellemetlenségeket, sikeresebben vészelik át ezt az időszakot, mint azok, akik előre rettegnek, netán rövid időn belül hormonpótló szert íratnak fel orvosukkal.
A patikákban recept nélkül kapható szerek csak az egyéni tüneteket képesek csökkenteni, a szervezetben lezajló folyamatokra nem hatnak – véli Kovács Attila, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász főorvosa. Így a pillanatnyi segítségen túl hosszú távú hatásuk nincs. Ráadásul hosszabb ideig ellenőrzés nélkül nem is alkalmazhatók.
A hazai speciális menopauza-rendeléseken a nők segítséget kérhetnek a legkorszerűbb hormonpótlással és a negatív tünetek enyhítésével kapcsolatosan is. Az, hogy milyen zavaró tünetekkel jár ez az időszak, egyénenként változik, mint ahogyan az is, mikor jelentkeznek a korai, a közbeeső és a késői tünetek.
A hormonháztartás változása miatt legtöbben éjszakai vagy napközben előforduló hőhullámra, verejtékezésekre, rossz alvásra, fejfájásra, szédülésre, szorongásra, ingerlékenységre, önbizalomhiányra, levertségre, depresszióra, gyakori vizelési ingerre és annak tartási problémáira panaszkodnak. De jellemző a csökkent nemi vágy, a hüvelyszárazság, a fájdalmas közösülés, a bőrviszketés, a szagokra való érzékenység és a memóriaromlás is.
A változó kor vége nem olyan egyértelműen jelentkezik, mint a kezdete. A klimaxos panaszok fokozatosan szűnnek meg. A lélekgyógyászok szerint azok a nők, akik nehezen élik meg a változó kort, vélhetően korábban is számos fájó lelki bajjal küszködtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek