Az orvos válaszol

Öregkor, pikkelysömör, állpattogás, arcfájás

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2008. 03. 21. péntek2008. 03. 21.
Az orvos válaszol

Melankólia jeligére
Az egyedüllét, a magány sok-sok panasz előidézője lehet. Ezen bizony csak úgy lehetne segíteni, ha levélírónk újra beszélne gyermekével, időnként egy kevés időt eltöltene náluk és részese lenne a családi forgatagnak. Leveléből ugyanis úgy tűnik, panaszaira nem pirula a gyógyír, hanem a törődés, a társasági élet. Időnként ki kell mozdulni, meglátogatni szeretteit, megfürdeni a gyerekzsivajban, mert utána az egyedüllét is jobban fog esni. A feledékenység ellen agytorna javasolt. Olvasson sokat, tanulgasson verseket. A memorizáló képesség megtartásában ugyanúgy fontos a szellemi torna, mint a ruganyosság megőrzése érdekében a testmozgás.

Psoriasis jeligére
A pikkelysömört – idegen szóval: psoriasist – fellobbantó helyi tényező lehet trauma vagy bőrizgalom. A súlyos napégés, egyes gyógyszerek (mint a béta-blokkolók, a lithium, az interferon-alfa) vagy a szteroidkezelés elvonása is kiválthatja. Lényeges a szellős ruházat, a nyomásnak kitett területek kímélése. Az étrend legyen fűszerszegény, rostban gazdag. Gyógyszerként szteroidokat, hámlasztószereket, zsírozókat, helyi D-vitamin-származékokat javasolunk, helyileg alkalmazva. A napozás jót tesz, de a napégés fellobbantja a folyamatot.

Hóvirág jeligére
Az állkapocs-mozgásra bekövetkező pattogását az állkapocsízület betegsége okozza. Lehet gyulladás, kopás a háttérben, de okozhatja fogazati eltérés is. Panaszával érdemes felkeresnie a szájsebészetet, hogy a kiváltó ok felfedése után orvosolhassák a bajt.

Arcfájás jeligére
Olvasónk vissza-visszatérő jobb arcféli fájdalmának érdemi okát a kivizsgálás nem találta. A fájdalmon helyi érzéstelenítéssel segítettek, ám a panasz ismét jelentkezett. Kérdezi: mitévő legyen? Az újabb érzéstelenítés előtt érdemes az érintett terület alaposabb vizsgálatát megejteni, amennyiben az eddig még nem történt meg. Tanácsos fogászati gócot keresni, az arcmelléküregeket megnézni, valamint az arckoponya CT-vizsgálata is javasolt. Amennyiben nem található szervi oka a fájdalomnak és az csak ideggyulladásból ered, a vezetéses érzéstelenítés lehet az egyetlen megoldás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek