Az orvos válaszol

Hajhullás, fülgyulladás, cink

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2008. 03. 14. péntek2008. 03. 14.
Az orvos válaszol

Tavasz jeligére
Fiatal olvasónk észrevette magán, hogy hajzata ritkul és testszerte egyre könnyebben távolítja el a szőrszálakat. Kérdezi: mi lehet ennek az oka, hová forduljon panaszának orvoslása érdekében? A természetes hajváltást (mely napi 40-80 hajszál elvesztésével jár együtt) meghaladó hajszálvesztést nevezzük hajhullásnak. Kiválthatja rossz fogazat, vesebetegség, nőgyógyászati rendellenesség okozta gyulladás vagy fertőző góc. A háttérben ezeken kívül állhat vashiányos vérszegénység, hormonális eltérés, emésztési zavar. A hajhullás előfordulhat szifilisz korai tüneteként. Felléphet terhesség után, de fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően is. Panaszának megnyugtató kezelése érdekében tanácsos felkeresnie a bőrgyógyászati szakrendelést. A bőrgyógyász szükség esetén továbbküldi majd kiegészítő vizsgálatokra, beleértve a góckutatást is.

Középfülgyulladás jeligére
A legtöbbször a garatűri fertőzés terjed át a középfülre. Következménye: fülfájás, átmeneti hallásromlás, láz, a dobhártya vörössége és duzzadása vagy akár átszakadása. Ilyenkor genny ürül a fülön keresztül. A kezdeti fülfájáskor orvoshoz kell fordulni, mert az időben megkezdett antibiotikus és helyi kezelés elejét veheti a nagyobb baj kialakulásának.

Cink jeligére
A cink segíti a sebgyógyulást, javítja a koncentrációs képességet, valamint immunerősítő szerepe is van. Fontos alkotóeleme számos életfontosságú enzimnek. A szervezet előállítani nem képes, ezért beviteléről gondoskodni kell. Cinkben gazdag élelmiszerek a húsfélék, a halfélék, a tejtermékek, a dió, valamint a gabona.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek