Ha a hályog zöld

A vakság kialakulásának második leggyakoribb oka a glaukóma. A zöld hályogként ismert betegség bármely életkorban kialakulhat, de leginkább a negyven év felettieket fenyegeti a veszélye.

EgészségünkSzijjártó Gabriella2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.

Kép: Kecskemét, 2008. január 28. Lézeres szemészeti vizsgálat a kecskeméti megyei kórházban. Egészségügy, látás, szem. Fotó: Ujvári Sándor

Ha a hályog zöld
Kecskemét, 2008. január 28. Lézeres szemészeti vizsgálat a kecskeméti megyei kórházban. Egészségügy, látás, szem. Fotó: Ujvári Sándor

Becslések szerint a világon jelenleg 6,7 millió glaukóma miatt megvakult ember él, és körülbelül 70 millióan küzdenek a betegséggel. Számuk 2020-ra az életkor kitolódásának köszönhetően további 10-15 százalékkal is növekedhet. Ennek ellenére a lakosság világszerte rendkívül kevés ismerettel rendelkezik a zöld hályogról.
– A glaukóma kialakulásában szerepet játszik a szem számára nélkülözhetetlen tápanyagokat szállító, benne folyamatosan termelődő úgynevezett csarnokvíz – magyarázza dr. Őri Zsolt, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház szemész főorvosa. – Ennek túlzott képződése vagy rossz elvezetése miatt magas belső nyomás jöhet létre a látószervben, és ez visszafordíthatatlan módon károsítja a látóidegeket. Ha a nyomásemelkedés tartós, a folyamat akár teljes látásvesztéshez vezethet. A magas szemnyomás – amely egy speciális, fájdalommentes vizsgálattal könnyen kimutatható – a glaukóma egyetlen, jelenleg ismert módosítható kockázati tényezője. Az egészséges szemen általában 12–21 Hgmm szemnyomást mérnek.
Hazánkban a zöld hályoggal élők száma 100 és 200 ezer közé tehető. Tekintve azonban, hogy a magas szemnyomás sokáig fennállhat észrevehető tünetek, panaszok nélkül, sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a látásuk már nagymértékben megromlott. A látásvesztést a betegek valójában addig nem észlelik, amíg a látóideg negyven százaléka vagy még több nem károsodott. Így az érintettek több mint fele semmilyen kezelésben nem részesül. Pedig, mivel a glaukóma miatti látásvesztés maradandó, a bajt olyan korán kellene diagnosztizálni és kezelni, amilyen hamar csak lehet. Előrehaladott glaukómában kialakulhat a csőlátás, vagyis a perifériás látás beszűkülése, ami a látóidegrostok pusztulásának következménye.
Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan korszerű szemcseppek, gyógyszerek, amelyek segítségével az idejében felismert zöld hályog egyszerűen és eredményesen kezelhető, a látás épsége megőrizhető, a romlási folyamat nagymértékben lecsökkenthető. Olykor szükségessé válik, hogy műtétileg nyissanak elvezetőcsatornát, amelyen keresztül a felesleges folyadék távozhat, s ezáltal csökken a szemnyomás. Lézer segítségével fájdalommentesen lyukasztható át a szivárványhártya, ami segíti a felhalmozódott folyadék elfolyását.
Legalább a negyven év felettieknek, valamint mindazoknak, akiknél a glaukóma kialakulásának további magas kockázati tényezői fennállnak, feltétlenül ajánlott rendszeres, lehetőleg évenkénti teljes körű szemvizsgálaton részt venni. Nagyon fontos, hogy – a március 6-i, első glaukóma-világnap jelmondatával élve – „ne bízzuk látásunkat a véletlenre”!

(Jövő heti számunkból megtudhatják, miben különbözik a szürke hályog a zöldtől!)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek