Jegeljük a nyavalyát!

Hazánkban minden ötödik ember életét keseríti a herpesz, kinél gyakrabban, kinél ritkábban okozva tüneteket. S mert nem gyógyítható, egy életen át bennünk, rajtunk marad.

EgészségünkValló László2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.

Kép: herpesz fertőzés seb kenőcsös gyógyítás kezelés betegség házipatika gyógyszer Fotó: Habik Csaba 2008 06 22

Jegeljük a nyavalyát!
herpesz fertőzés seb kenőcsös gyógyítás kezelés betegség házipatika gyógyszer Fotó: Habik Csaba 2008 06 22

A megbetegedést a herpeszvírus két típusa váltja ki a bőr és a nyálkahártya fertőzésével. Az egyik (a HSV-1) leginkább az ajakon, ritkábban a szem szaruhártyáján okoz tüneteket. A másik (a HSV-2-es típus), amit általánosan genitális herpesznek neveznek, elsősorban a nemi szerveken, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken okoz elváltozást.

Ajakherpesz. Fertőzésén a legtöbbünk már gyermekkorában átesik, túlnyomó többségünk tünetmentesen. A kevésbé szerencséseknél súlyos, hólyagokkal, fekélyekkel járó gyulladást vált ki, ami maradvány nélkül gyógyul. Akár látható, akár láthatatlan a fertőzés, egy biztos: a herpesz vírusa megveti a lábát az idegdúcokban, és egy életre a gazdaszervezetben (bennünk) marad. A későbbiekben – pontosan nem ismert okból – aktivizálódhat (a 2-es típussal egyetemben), ami a szakemberek szerint leginkább a szervezet ellenálló képességének legyengülésével függ össze.
Az ajakherpesz első tünetei: a bizsergés, a feszülés, a viszketés már a vírus szaporodásának jelei. Ha ekkor elkezdjük a kezelést, gyorsabb lefolyásúvá tesszük a kiütköző kórképet. Ezt követően jelennek meg a fájdalmas hólyagocskák, amelyek később egyetlen naggyá olvadnak össze. Idővel a bennük lévő folyadék beszárad, az ajakon ütött seb pörkösödik, végül a pörkök leválnak.
Jogos kérdés, hogy miért csak a (fertőzött) emberek egy részénél okoz ilyen bőrelváltozásokat. A kutatók szerint a magyarázat az immunrendszerben rejlik: egyesekben hatékonyabban termelődik a vírust féken tartó ellenanyag, míg másokban kevésbé. Akárhogy is van, az immunrendszer erősítése minden esetben a legjobb védekezés ellene. Fontos tudni, hogy a vírus a hólyagokban és a váladékban él – ilyenkor a beteg ne puszilgasson senkit, mert átadja a kórt. Evőeszközeit mosogatószerrel kell elmosni, mert a sima vízöblítés nem pusztítja el a vírust.

Genitális herpesz. Ez a bizonyos 2-es típus a hímvesszőn, a szeméremtesten, a hüvelyben és a végbél környékén jelentkezik. Első kitörései különösen fájdalmasak: kis piros foltok jelennek meg a bőrön, majd fészekszerű elhelyezkedésben kis hólyagok keletkeznek. Amikor ezek kifakadnak, apró fekélyekké alakulnak, amiket sárga lepedék borít. Mindezt viszketés, erős csípő-maró érzés, fájdalom kíséri. A vírustámadás lecsengésével a seb itt is leszárad, majd nyomtalanul eltűnik. Aki egyszer már átesett a genitális herpesz fertőzésén, annál 80 százalékos az esély, hogy időről időre visszatér, de már enyhébb tünetekkel.
Ez a herpesztípus nemi érintkezés útján terjed, óvszerrel védekezni lehet ellene. Bölcsebb azonban elkerülni az érintkezést az aktív (kiütközött) fertőzést hordozó emberekkel. Nem súlyos, noha igen kellemetlen nyavalya, amely akkor jelent igazán nagy veszélyt, ha a nő áldott állapotban aktív herpeszfertőzésben szenved. Ilyenkor – a várandósság első harmadában – el is vetélhet. Ha pedig az aktív fertőzés éppen a szülés időszakára esik, akkor az orvos császármetszéssel kell hogy világra segítse a gyermeket, mert szülés közben megfertőződhet a magzat, ami pedig agyvelőgyulladás veszélyét hordozza.

Ezek is érdekelhetnek