www.szabadfold.hu

Levélküldés gombnyomásra. Nem kell papír, boríték, bélyeg: az elektronikus levelező rendszer mindenfelé gombnyomásra küldi el szövegeinket, fotóinkat, mellékleteinket.

EgészségünkBudai Horváth József2008. 06. 20. péntek2008. 06. 20.
www.szabadfold.hu

Mi az e-mail?
Az Electronic Mail rövidítése, drótpostaként meg villanypostaként is emlegetik. Lényegében elektronikus üzenetek küldése és fogadása a világhálón. A levél megírása csak rövid időt vesz igénybe, azonnal eljut a címzettekhez, valamint olcsó, hiszen a szolgáltatás akár ingyen is igénybe vehető. Amennyiben levelezőpartnerünk gyakran használja a számítógépét és az internetet, szinte élő levelezésbe is bonyolódhatunk, gyorsan válaszolva egymás küldeményeire.
A hálózatba kapcsolt levelezők saját postaládával rendelkeznek. Ez mindaddig megőrzi a küldeményeket, míg azokat el- vagy tovább nem küldjük, el nem olvassuk, s végül ki nem töröljük a rendszerből.
Akár a postai küldemények esetében, e-mailben is csak akkor tudunk üzeneteket továbbítani, ha ismerjük a címzett pontos címét.

Mi az e-mail cím?
Az elektronikus levélcím egyedi azonosító, amely a felhasználót jelöli: a felhasználó azonosítója és a kiszolgáló számítógép neve (címe) @-cal (kukaccal) elválasztva. Tehát az e-mail cím: felhasználónév@postakiszolgáló. (A postakiszolgáló neve a domainnévre emlékeztet, ahol ugyanúgy egy név, majd egy pont, aztán pedig az internetes kiszolgáló és a területi azonosító következik.) Ha például honlapunk szerkesztőségének akarnak e-mailt írni, címezzék az online@szabadföld.hu címre, ahol az „online” e sorok íróját, a „szabadfold.hu” pedig a postakiszolgálót és azonosítóját jelenti.

Hogyan használjuk az e-mailt?
Többféle levelezőprogram ismeretes, ezeket két csoportba oszthatjuk. Egyikbe tartoznak a számítógépünkre telepíthető programok (ilyen Microsoft Outlook és Outlook Express, a Mozilla Thunderbird stb.), másikba a világ bármely internetre kapcsolt gépéről elérhető postakiszolgálók (Gmail, Hotmail, Yahoo stb.). Használatuk egyformán egyszerű. Nincs más dolgunk, mint beírni a levelezőpartner címét, megírni a levelet, esetleg csatolni egy fájlt – és a levél máris elküldhető.
A „Címzett” mezőbe tehát partnerünk e-mail címét kell beírnunk. A „Tárgy” mezőben levelünk témáját adjuk meg, az egysoros megjelölés segít a címzettnek levelünk apropójáról tájékozódni. A „Másolatot kap” mező kitöltésével az egyszerre több címzettnek küldés lehetőségét használhatjuk ki. Ezután beírjuk a levelünk szövegét, s ha készen vagyunk, elküldjük azt. Hamar megtanulható a levelek olvasása és törlése, továbbá a válaszadás, illetve a régebbi levelek archiválása alapfunkció használata is.

Érdemes tudni
Ügyeljünk arra, hogy a felhasználónévben csak ékezet nélküli karakterek legyenek, mivel a magyar ékezetes betűket a rendszer nem ismeri fel.
Mondanivalónk megértésének és értelmezésének megkönnyítésére az elektronikus levelezésben különféle kiemelési lehetőségekkel élhetünk. Így a CSUPA NAGYBETŰS szöveg indulatot jelez, ezért csak akkor használjuk, ha ez kifejezett szándékunk. Ha valamit hangsúlyozni kívánunk, tegyük _aláhúzásjelek_ közé. Érzelmi állapotunk jelzésére szolgálnak az úgynevezett smiley-k, az egyszerű írásjelekből álló alakzatok (melyek 90 fokkal elforgatva emberi arcra hasonlítanak), mint a :-) vagy ;-).
Ha az üzenetünket visszakapjuk, akkor a Mail Delivery System [MAILER-DAEMON] feladótól az Undelivered Mail Returned to Sender tárgymegjelölésű levél érkezik. A legtöbbször arról értesít bennünket, hogy helytelenül címeztük meg a levelünket vagy a címzettnek megtelt a postaládája.

Csatolható elemek
A levelek tartalmazhatnak a szöveg mellett multimédia-elemeket, kapcsolt dokumentumokat is. Ezeket megnyithatjuk, olvashatjuk, nézhetjük, hallgathatjuk (s persze elmenthetjük), amennyiben e műveletekhez a szükséges programokat számítógépünkre telepíttettük

Ezek is érdekelhetnek