Gyógyító álpirulák

Tapasztalták-e már, hogy az akaratuknak olykor sokkal erősebb a gyógyító ereje volt, mint bármely gyógyszernek? Tudományos kutatások igazolják, hogy a betegek gyógyulási folyamata részben a fejben dől el: akarunk-e gyógyulni vagy sem? Azaz nem mindenkor a pirulákban lévő hatóanyagok segítenek rajtunk, hanem az akaratunkon át a testünkre ható öngyógyító folyamatok. S itt lehet szerepe a placebónak, annak a semleges készítménynek, amit gyógyszerként adnak a betegnek, s amely nem tartalmaz semmiféle hatóanyagot. Ha a páciens a placebo szedését követően egészségi állapotának javulásáról számol be, placebohatásról beszélünk.

EgészségünkBalogh Mária2008. 08. 22. péntek2008. 08. 22.

Kép: Gyógyszer függőség orvosság beteg gyógyítás kapszula betegség 2006 10 23 Fotó: Kállai Márton

Gyógyító álpirulák
Gyógyszer függőség orvosság beteg gyógyítás kapszula betegség 2006 10 23 Fotó: Kállai Márton

A szakemberek szerint a placebo olyan folyamatokra hat, amelyben a vegetatív idegrendszer lényegi szerepet tölt be. Emellett hatékony lehet a hormonális és az immunrendszeri rendellenességek kezelésében. Ismert olyan placebohatás is, amikor a betegnek olyan tablettát adnak, amelyben semmilyen fájdalomcsillapító anyag nincs, mégis tompul, sőt elmúlik a fájdalma. A pácienst befolyásolhatja a pirula színe is, amit szintén kutatások igazolnak. A zöld például a szorongás leküzdésére, a piros reumatikus bajokra, a sárga pedig a depresszió kezelésére szolgál. Egy lelki és alvásgondokkal küszködő ember a neki ajánlott sárga placebotablettától egy idő után kezdi jobban érezni magát. Az ugyanolyan alakú, de kék színűtől azonban ismét romlik az állapota. De legalább ilyen fontos lehet a méret, az alak és a készítmény ára is a placebohatásban. (A drágábban általában jobban bíznak.)
A mai orvosi gyakorlatban leginkább az úgynevezett kettős vak próbákban szerepel a placebo. Egy bevezetés előtt álló új gyógyszer hatékonyságát adott esetben úgy állapítják meg, hogy a betegek egyik fele az új gyógyszert kapja, a másik annak placebováltozatát, majd összehasonlítják a két csoport javulását. Egy-egy új gyógyszer tesztelésében több tízezer beteg vehet részt, de sem a páciens, sem a kezelőszemélyzet nem tudja, ki kap placebót. Ez utóbbi gyakran épp olyan hatásos, mint a valódi hatóanyag.
Hazánkban a placebo használata a nemzetközi irányelveknek megfelelően olyan esetekben engedélyezett a klinikai vizsgálatok során, amikor a tudományosan elfogadott terápia halasztása nem vezet a szervezet károsodásához. Illetve ha az adott betegségnek még nincs hatásos gyógymódja, vagy ha az új készítmény hatékonysága másként nem bizonyítható. Nem szabad placebóval kezelni például az ön- és közveszélyes pszichiátriai betegeket, valamint az akut betegségben szenvedőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek