Felmentjük a csipszet

Lapunk 46. számának 28. oldalán a Kenyérre kent mumusok című cikkben többek között arról szóltunk, hogy a margarinokban található transzzsírok mennyire megterhelik a szervezetünket.

EgészségünkValló László2008. 12. 11. csütörtök2008. 12. 11.
Felmentjük a csipszet

Az ehhez kapcsolódó, Transzzsírbombák címet viselő keretes kiegészítésben pedig a következőket írtuk: „Noha a margarinokkal, különösen is az olcsóbb változatokkal sok transzzsírt fogyasztunk, a legtöbb mégis a ropik, a kekszek és a csipszek révén kerül a szervezetünkbe, mivel a gyártók ilyen zsírokban bővelkedő sütőmargarint használnak az előállításukhoz.”
Ezzel kapcsolatban Szabó Gábor, a Chio Magyarország Kft. munkatársa levelet küldött szerkesztőségünkbe, amelyben kifejti, hogy noha a cikk fő megállapításaival egyetért, azt azonban cáfolja, hogy a csipsz transzzsírbomba lenne. A hazánkban tevékenykedő két vezető csipszgyártó csemegéiben ugyanis csak 0,5 százalék alatti a transzzsír, az általa képviselt Chio Magyarország Kft. termékében (a Chio Chipsben) pedig ez az arány csak 0,3-0,4 százalék. Fölhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi szinten a 2 százalékos határérték az általánosan elfogadott a transzzsírtartalmat illetően az élelmiszeriparban. Ehhez képest a hazai vezető csipszgyártók termékeiben (amelyek együtt a csipszfogyasztás 78 százalékát fedik le) jóval a határérték alatti a transzzsír mennyisége.
Tudomásunkra hozta továbbá, hogy cége rendszeresen támogatja az Együtt az Életért Alapítványt, amelynek keretében fővárosi gyermekgyógyászati intézményekbe jut el az általuk gyártott csipsz, így például a SOTE gyermekklinikájára és a Heim Pál Gyermekkórházba, és az intézmények orvosainak semmilyen aggályuk nincs a termékükkel kapcsolatban.
Köszönjük Szabó Gábor kiegészítő, pontosító megjegyzéseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek