Éheztessük a Candidát!

Ha édességre vágyunk, gyakran nem is mi vagyunk éhesek, hanem a gombáink… A Candida természetesen éldegél a szervezetben, ám ha kórosan elszaporodik, kellemetlen tüneteket okozhat. A diéta a cukrokat és az élesztős süteményeket tiltólistára teszi.

EgészségünkPalágyi Edit2009. 01. 09. péntek2009. 01. 09.
Éheztessük a Candidát!

Az ízfokozókban és egyéb adalék anyagokban bővelkedő táplálékok, a stressz és a nyakló nélkül szedett antibiotikumok megboszszulják magukat – magyarázza dr. Bérczy Judit belgyógyász endokrinológus. Az egri orvos-természetgyógyászt évek óta egyre többen keresik fel olyan panaszokkal, melyek végül a Candida albicans rovására írhatók. Főleg a hölgyeket gyötrik a bizonytalan eredetű tünetek, például emésztési zavarok, puffadás, hasmenés, fáradékonyság, fejfájás, látászavar. Hüvelyi folyást, urológiai panaszokat vagy akár – az alkoholhoz hasonlóan – májfunkciós problémát is okozhat, valamint a vérképet is ronthatja az „ezerarcú kór”. Néha az allergiához hasonló kellemetlenségekkel hívja fel magára a figyelmet.
Az élesztőgombák normális esetben is előfordulnak a száj nyálkahártyáján vagy a bélrendszerben, ahol viszont kordában tartják azokat a bélflóra hasznos baktériumai. Ha azonban legyengül az immunrendszer, felborul az egyensúly. Megjelennek a gyulladások, és mivel a baktériumflóra sérül, máris túlzottan elszaporodhatnak a máskor ártalmatlan gombák. Csecsemőknél jellegzetes szájpenész jelzi a bajt. Súlyos, leromlott állapotú betegeknél, például daganatos kórban szenvedőknél különösen veszélyes lehet, ha a gombák elözönlik a szervezetet.
A testváladék, illetve a vér vizsgálatából derül ki, hogy valóban a Candida áll-e a kínzó tünetek hátterében. A gombák ugyanis ellenanyag-termelésre sarkallják a szervezetet, és ezek az antitestek kimutathatók a vérből. Bérczy doktornő biorezonancia-vizsgálattal is megtámogatja a diagnózist, s többnyire rögvest elrendeli a Candida elleni étrendet. Nem híve a drasztikus diétának, ám úgy véli, a mértékletesség jót tesz az egészségünknek. Hasznos, ha óvakodunk a finomított cukroktól és a fehér liszttől, kerüljük az élesztős péksüteményeket, valamint az ételecettel készült savanyúságokat. Az enyhébb panaszokat akár már az étrend megváltoztatása és a méregtelenítés is orvosolhatja, indokolt esetben pedig gombaellenes kezelés következik.
A legjobb persze, ha mindjárt életmódot is vált a beteg, véli dr. Bérczy Judit. Mivel híve a megelőzésnek, az egri Életreform Népfőiskola vezetőjeként is gyakran tart életmódtanácsokkal tarkított előadásokat. A változtatást apró lépésekkel is kezdhetjük: a stresszt például okosabb sporttal levezetni, mint nyugtatókkal. Érdemes rászokni arra is, tanácsolja a doktornő, hogy a boltban előbb alaposan vizsgáljuk meg azokat az élelmiszereket, amiket a kosarunkba rakunk. A cukros kelt tésztákról és az adalékkal „dúsított” édességekről például nyugodtan lemondhatunk. Érdekes módon Németországban, ahol egyre többen kapnak rá az egészséges élelmiszerekre, máris visszaszorulóban vannak a Candida gombák okozta „civilizációs” betegségek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek