Szabad lábon a vörösök

Hosszú ideje csak rosszat hallhattunk a vörös húsokról, amiért sokan száműzték is a tányérjukról. Napjainkban a szakértők nagy része állítja: helytelen ez a fölfogás, hiszen e húsfélék jelentős fehérje-, vitamin-, zsír- és ásványianyag-források.

EgészségünkValló László2009. 01. 02. péntek2009. 01. 02.

Kép: Fa Inn étterem vendéglő Szentendre csülök specialista vendéglátás főtt sült csülök tepsiben Fotó: Habik Csaba 2007 07 12

Szabad lábon a vörösök
Fa Inn étterem vendéglő Szentendre csülök specialista vendéglátás főtt sült csülök tepsiben Fotó: Habik Csaba 2007 07 12

Leginkább a bennük található telített zsírsavak miatt állították a vádlottak padjára a marha, a bárány, a borjú és a sertés húsát, azt bizonygatva, hogy emésztésük nagyon megterheli a szervezetet, sőt még egyes esetekben rákot is okozhatnak. S noha a daganatos megbetegedések és a húsevés összefüggésbe hozása csak föltételezés (mert a rák kialakulásának pontos oka máig nem ismert), sokak szemében mégis vörös posztóvá lettek a vörös húsok. Annak ellenére is, hogy a kutatók hangsúlyozták: meglehet, a húsok sütése során fölszabaduló vegyületek a ludasak ebben.
Valamennyi táplálkozástudós hangsúlyozza azonban a minőséget és a mértéket. A heti három alkalommal fogyasztott sovány vörös hús gazdag zöldségkörettel a teljes értékű táplálkozás része – állítják. De az sem mindegy, hogyan készítjük el, mert még a legsoványabb hús is zsírossá tehető panírozással, illetve úgy, ha bő zsiradékban sütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek