Olajbogyó: csodabogyó?

Abban, hogy Európa mediterrán országainak lakói az átlagosnál jobb egészségi állapotnak örvendhetnek, a sok zöldség és tengeri hal fogyasztása mellett az olívabogyónak is szerepe van. Amelyről a legújabb vizsgálatok kiderítették: jelentősen gátolja két ráktípus kialakulását is.

EgészségünkValló László2009. 03. 26. csütörtök2009. 03. 26.
Olajbogyó: csodabogyó?

A Granadai és a Barcelonai Egyetem kutatói azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megkeressék a tudományos magyarázatát annak, miben áll a mediterrán konyha egészségőrző hatása. Ennek jegyében irányult a figyelmük az olajbogyóra, s egyik csoportjuk azt vizsgálta, hogyan hat a kiváló minőségű, úgynevezett szűz olaj a daganat ellen. (Ezt az olajféleséget az olívabogyók egyszerű, mechanikus préselése útján kapják, tehát kinyerése során nem melegítik és nem is adnak hozzá semmiféle vegyszert, mint más esetekben.) A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletből kiderült, hogy a szűz olajban lévő, különleges szerkezetű fenolok csökkentik annak a vegyületnek a termelődését, amely döntő szerepet játszik az emlőráksejtek szaporodásában. A kutatók másik csoportjának pedig arra sikerült fényt derítenie, hogy az olívabogyó héjában található ritka vegyület (a maszlinsav) képes beindítani a programozott sejthalált a vastagbél tumorsejtjeiben, és így meg tudja gátolni a daganat további növekedését. Ennek alapján reális lehetőségként merült föl, hogy a maslinsavat gyógyszerként használják föl a vastagbéldaganatoknál.
Noha az eredmények igen biztatóak, a tudósok hangsúlyozzák: a kísérleteket laboratóriumi körülmények között, sejtkultúrában hajtották végre, ezért nem biztos, hogy „élesben”, azaz az emberi testben alkalmazva is hasonló hatás érhető el. Így a főpróba még csak ezután következik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek