Az orvos válaszol

Neurodermatitis jeligéjű olvasónk betegségéről kér tájékoztatást. A neurodermatitis, más néven atópiás ekcéma, idegi alapú bőrgyulladás, általában magában álló domború bőrkiütés, amelyet a megszokásból vagy feszültség hatására végzett ismételt dörzsölés, vakarás állandósít. A betegekben végül gyulladás utáni pigmenthiány alakulhat ki, amely a bőrt foltossá teszi. Leggyakrabban a hajlatokban, a kézfejen jelentkezik ez a bőrtünet.

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2009. 06. 19. péntek2009. 06. 19.
Az orvos válaszol

Az atópiás ekcéma enyhe esetében rendszerint krémeket adnak az orvosok, amelyek egy-két napon belül meghozhatják a javulást. Súlyosabb fajtája esetén hosszabb távú és részletesebb kezelésre van szüksége. Először is meg kell tudni, mi a kiváltó tényező, és ezt kell megszüntetni. Ezután kezelni kell az érintett felületet (bőrszárazság- és gyulladáscsökkentő kezeléssel). Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Egyes természetgyógyászati nézetek szerint patogén gombák is lehetnek e bőrbaj kiváltó okai. Megfigyelték ugyanis, hogy az idegi alapú bőrgyulladásban szenvedő betegek 80-90 százalékának bélflórája károsodott, kórokozó baktériumok és gombák mutathatók ki benne. Ezen a fertőzött bélfalon át a táplálékból nem megfelelő anyagok is juthatnak a szervezetbe, és az ellenanyag termelése során allergizálódnak a betegek egyes élelmiszerekre. E nézet birtoklói fontosnak tartják a szervezet lúgosítását, vagyis kellő mennyiségben zöldségek, zöldséglevek, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását, megfelelő folyadékbevitel mellett. Tanácsos kerülni a pácolt, füstölt húsokat, általában a húsok mértéktelen fogyasztását, az élesztővel készült ételeket és a cukros finomságokat.

Ezek is érdekelhetnek