Banyakórosok védelmében

A köztudatban a klimaxos, azaz változó korú nő egyenlő a hisztis, elviselhetetlen nőszemélylyel. Ezért is szokták ezt a nehéz időszakot – nem túlságosan hízelgően – banyakórnak nevezni.

EgészségünkBalogh Mária2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Banyakórosok védelmében

De hát nem véletlen, hiszen ha ötvenen túli ismerősünket, barátnőnket kérdezzük, miként élte meg a klimaxot, többnyire csak legyint, és azt feleli: „Ne is kérdezd, majd megtudod, ha jönnek a hőhullámok, ha elönt a verejték, ha nem tudsz éjjel aludni, vagy ha minden ok nélkül rád tör az idegbaj, a sírás, és ha a szexet a hátad közepére kívánod.” Nem valami biztatóak a kilátások, de a természet rendjét bizony el kell fogadnunk – csak épp az nem mindegy, hogyan tesszük ezt.

– Tudomásul kell venni, hogy az életkor előrehaladtával megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya, ami minden nőt érint, de nem mindenki éli meg elviselhetetlenül rosszul ezt az időszakot – mondja Szikszai Péter, a debreceni Kenézy Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa. – A klimax azt a 10-15 esztendőt jelenti, amikor a nő életében lezárul a termékenység kora. A menzesz elmaradásával megszűnik a tüszőhormon, ismertebb nevén az ösztrogén termelése, amit számos kellemetlen jelenség kísér. Menopauzának pedig az utolsó menstruációs időszakot nevezzük, ami a nők többségénél nem egyik napról a másikra következik be, hanem fokozatosan. A klimaxot kísérő kínzó tünetek ebben az időszakban, általában 48 és 55 éves kor körül a leggyakoribbak.

A nők többsége meglehetősen érzékeny, labilis lelkiállapotú a klimaxos években. Vannak, akik ilyenkor túlhangsúlyozzák nőiességüket, míg mások indokolatlanul leértékelik magukat. Fontos, hogy a nők fel legyenek készülve a klimaxszal járó testi-lelki változásokra, az esetleges nehézségekre és azok leküzdésére. A párkapcsolatban élőknél nagy türelmet kíván mindkét féltől a banyakór időszaka.

Érdekes, hogy míg mifelénk a termékenység megszűnésével sok asszony nem érzi tovább igazi nőnek magát, addig az arab világban épp fordítva történik. Ott a klimaxot a bölcsesség korának tekintik, és amint elmarad a „tisztátlan” állapot, azaz a havi vérzés, a nők helyet kapnak a törvényhozásban. Nálunk sajnos a változó kor a köztudatban egyet jelent az öregedéssel, a betegségek előtörésével és a depresszióval. Pedig számos felmérés igazolja, hogy az a nő, aki a termékenység elmúlását is természetes jelenségnek tekinti, sokkal könnyebben vészeli át a klimaxot, mint az, aki pánikba esik. Aki a környezetétől kellő megértést kap, és maga is értelmes célokat talál a hétköznapokban, egy percre sem veszíti el abbéli hitét, hogy szeretteinek és önmagának örökké fontos marad, nőként és anyaként egyaránt.
Balogh Mária

Megoldókulcs. A patikákban, drogériákban kapható gyógynövénykivonatú készítményekkel, teákkal, tablettákkal jelentős javulást lehet elérni a kínzó tünetek enyhítésében. A gyógynövények hozzájárulnak a test saját gyógyító erejéhez. Fontos emellett az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás, a rendszeres mozgás és az aktív élet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek