Üzenjük

Barackmag jeligére. A www.s-barackmag.hu honlapon megjelent cikk szerint a barackmagban termelődő amigdalin, újabb nevén B17-vitamin ciántartalma a rákos sejteket pusztítja, de az egészséges sejteket nem károsítja. Az ezzel kapcsolatos kutatások szerint a csonthéjasok magjában termelődő B17-vitamin ciántartalmát az egészséges sejtekben jelen lévő enzim semlegesíti, míg a daganatos sejteket sa ciánvegyület elpusztítja.

EgészségünkVeszelszky Éva2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Üzenjük

A keserű magvakban 5-20-szor annyi B17 termelődik, mint az édesben, ennek megfelelően ajánlható a fogyasztása a betegség megelőzésére és gyógyítására. A mintegy hatvan éve folyó kutatás eredményéről, a B17-vitamin rákgyógyszerként való alkalmazásáról orvosi körökben eltérőek a vélemények, hazánkban a gyógyszer nem engedélyezett. A barackmagban azonban nem mutattak ki káros vegyületeket. Régebben barackérés idején – különösen a gyerekek – nagy mennyiségben fogyasztották a magbelet, de mérgezéses esetek nem ismertek. Így mindenkinek ajánlható, hogy amíg jólesik, nyugodtan egye. Ártani nem árt, és remélhetőleg beigazolódik a feltételezés, hogy jóízű gyümölcseink mindegyike gyógyszer. Hogy a bioboltokban kapható magbél vagy a gyümölcs magja értékesebb-e? Mi az utóbbit ajánlanánk.

Tóth Zsóka, drótposta. A diófa levelein látható „pókhálós hólyagos foltok” a dió nemezes gubacsatkája károsításának a tünetei. Az atkák szívogatása nyomán a levelek a színük felé dudorodnak, a fonákon sűrű nemezes szövedék látható. A foltok később barnulnak, majd beszáradnak, erős atkafelszaporodás esetén korai levélhullás következhet be. A kártevő főként idős, legyengült diófákat károsít, sokszor a dió szemölcsös gubacsatkájával együtt. Ez utóbbi szívogatása nyomán gyakran nagyszámú, 1-2 mm-es, szemölcsszerű kitüremkedés mutatkozik a leveleken. A látványos tünetek ellenére komolyabb kár csak lombvesztés esetén lehet, egyébként a termést nem veszélyezteti a kártevő. A védekezés általában a levelek összegyűjtésével, zárt komposztálásával vagy talajba forgatásával, valamint a tél végi olajos lemosó permetezéssel történik. Mivel a gubacsatkák a rügyekben, a rügypikkelyek között telelnek, alapos lemosással tűréshatár alá szorítható a további károsításuk.

Dani Kálmán, Szigetszentmiklós. A citromfélék nagy mennyiségben igénylik a vasat, ezzel magyarázható, hogy olvasónk – a vasban gazdag – fekete ribizli kipréselt gyümölcsének áztatólevével öntözte a citromjait, és azok látványosan fejlődtek, tömegesen hozták a friss hajtásokat. Hasonlóan magas vastartalmú a fekete szeder, általában a kék szőlők – közülük különösen az Otelló, a Néró és a Moldova fajták. Törkölyük áztatóleve mikroelemekben gazdag tápanyagforrás, különösen kedvező a vasigényes növények beöntözésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek