Mi okozza, ha nem érzi az illatokat?

A koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete a szaglás és az ízlelés képességének elvesztése. Ám nemcsak a Covid–19, hanem más betegségek is okozhatnak ilyen problémát – tájékoztat dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus, a Fülorr-gége Központ orvosa.

EgészségünkSzabad Föld2021. 02. 20. szombat2021. 02. 20.
Mi okozza, ha nem érzi az illatokat?

A szaglás receptorai az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban találhatók. Ha orrdugulás miatt nem jutnak el ide a szagok, akkor ezeket nem vagy csak alig érezzük. A nátha okozta orrdugulás pár nap alatt elmúlik, viszont ha tartósan fennáll, hosszabb ideig tartó szaglásvesztést okozhat. Ennek hátterében lehet többek közt orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás is.

Szintén a szaglás tartós elvesztéséhez vezethet a szaglóreceptorok elhalása, aminek oka lehet az idegpálya, illetve az érzékelő agykérgi központ sérülése. Ez fontos jel, ami akár a Parkinson- vagy Alzheimer-kórra is figyelmeztethet.

Noha az ízeket a nyelv különböző területein érzékeljük, az ízérzés folyamatában részt vesz az orr, vagyis a szaglásunk is. A korral csökken az ízlelőbimbók száma, ezért az idősebbek körében gyakrabban fordul elő az ízérzés zavara, amit szaglászavar is kísérhet az idegvégződések sorvadása miatt. Gyógyszerek mellékhatása, vitaminhiány, dohányzás következménye is lehet a szaglás csökkenése. Az elhúzódó szaglásvesztés kezeléséhez tehát a kiváltó okot kell megszüntetni a fül-orr-gégész szakorvos segítségével.

A felmérések szerint a szaglás és ízlelés csökkenésére a koronavírussal fertőzöttek 65-70 százaléka panaszkodik, s gyakran az egyéb tünetek előtt jelentkezik. Jellemző, hogy az orr általában nincs bedugulva. Fontos, hogy az érintettek maradjanak otthon, mivel terjeszthetik a fertőzést. Figyeljék a tüneteiket, és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor erről telefonon értesítsék a háziorvosukat – tanácsolja a doktornő.

A Covid-betegség egyéb szövődményeihez képest az íz- és szagvesztés banális problémának tűnhet, azonban jelentősen ronthatja az érintettek életminőségét, közvetve pedig étvágytalanságot, alultápláltságot, tápanyaghiányt, fogyást is okozhat.

Nem lehet megjósolni, hogy valakinél mekkora mértékű lesz az ízlelés vagy a szaglás csökkenése, sem pedig azt, hogy mikor rendeződik a probléma a fertőzés után. Van, akinél néhány napig tartó kellemetlenséget okoz, míg mások hónapokig küszködhetnek a szövődménnyel. Az sem világos egyelőre, hogy a koronavírus okozhat-e maradandó károsodást a szaglásban és ízérzékelésben.

Ez utóbbi panaszra megoldás lehet a szaglástréning, melynek technikáját 2009-ben fejlesztették ki Hummel német fül-orrgégész és munkatársai. A szaglástréning az A- és B-vitamin-bevitel, az ómega-3 zsírsavtartalmú étrend és készítmények, a szteroidtartalmú orrspray mellett hatékony kiegészítő kezelés a károsodott szaglószerv működésének javítására, gyógyítására.

A pácienseknek 12 hétig naponta 2 alkalommal, egyenként 10-20 másodpercig 4-féle illóolajat (virágos, gyümölcsös, fűszeres és gyantás illatokat) kell orron át belélegezniük. Kimutatták, hogy 12 hetes szaglási tréninggel az esetek egyharmadában mérsékelhető a szagláskárosodás tartóssá válása. Amennyiben néhány hét után nem jelentkezik javulás, indokolt az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat.

Ezek is érdekelhetnek