Tizenkét élet

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet augusztus 17-én adott hírt arról, hogy ismét újszülöttet helyeztek el a Madarász utcai gyermekkórház babamentő inkubátorában. Az intézményben 2009 óta áll szolgálatban az eszköz, amely a kihelyezése óta tizenkét gyermek életét mentette meg.

EgészségünkB. Pintér Dalma2023. 09. 24. vasárnap2023. 09. 24.
Tizenkét élet

Reggel hét órakor szólalt meg a csengő a Heim Pál gyermekkórház babamentő inkubátora mellől. Az intenzív osztályon biztosított a huszonnégy órás betegfelvétel, ezért azonnal meghallják a hangjelzést, illetve látják – kizárólag – az életmentő készülék belsejét egy kamera segítségével. A pár négyzetméteres fűtött ház ablaka, illetve az épületben elhelyezett (állandó 25-26 Celsius-fok hőmérsékletű) inkubátor ajtaja kívülről, az utcáról nyitható, így az anya diszkréten, teljesen anonim módon tudja elhelyezni benne az újszülöttet. Az orvos és az ápoló csak akkor megy ki az inkubátorhoz, amikor az anya elbúcsúzott a gyermekétől és megnyomja a csengőt.
– Madarász Panna, ahogyan az osztály elnevezte a 2100 gramm súlyú kislányt, nem a megszokott időpontban érkezett. A csecsemők ugyanis többnyire hajnalban, három-hat óra között kerülnek az életmentő készülékbe, ahol általában pokrócba vagy egy nagyobb ruhadarabba bugyolálva találjuk meg őket. De előfordult már olyan is, hogy gondosan felöltöztették a gyermeket, és mellette volt a játéka is – mesél a tapasztalatairól dr. Székely Emőke, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai kórház anesztheziológiai és intenzív osztályának osztályvezető főorvosa.

Fotó: Németh András Péter 


Az intenzív osztályon dolgozó Vajdics-Juhász Krisztina főnővér elmondta, hogy a baba érkezése előtt pár nappal általában történik egy hamis riasztás. Szól a csengő, de csecsemőt nem találnak az inkubátorban – mintha az anya megnézné, tényleg jó helyen hagyja-e a gyermekét, biztosan kimennek-e érte. Az utolsó anyai gondoskodásról árulkodik az is, ha anyatejet „bukik vissza” az újszülött. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülő nő megszoptatja a kisbabát, mielőtt az inkubátorba teszi. Feltehetőleg azért (is), mert akkor a gyermek nem sír és nem hívja fel kettejükre a figyelmet. Ennél fogva senki sem zavarja meg a búcsút, az utolsó csókot és ölelést ezekben a szívfájdító percekben.
Magyarországon az első gyermekmentő inkubátort 1996-ban helyezték ki (azóta már megszűnt) a budapesti Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központban. Napjainkban egy újszülött-mentő program részeként országszerte több mint harminc ilyen készülék működik, melyekbe a súlyos válsághelyzetbe került édesanyák, családok – akik nem tudják vállalni a gyermekük felnevelését – a névtelenségüket megőrizve helyezhetik biztonságba a csecsemőt. Nem hivatalos adatok szerint évente 6-8, tehát huszonhét év alatt több mint százötven kisbaba életét sikerült így megmenteni.
A közelmúltban a kecskeméti kórház előtt találtak magára hagyva egy újszülöttet, s bár az édesanya nem járt el kellő gondossággal, a gyermek megmenekült. A Heim Pál gyermekkórházban Madarász Panna a tizenkettedik kisbaba az inkubátorban. Legutóbb tavaly helyeztek el itt egy kislányt, aki a Helga, míg a 2021-ben megtalált csecsemő a Martin nevet kapta. Az évek során pár órája a világra érkezett és több napos gyermek is került már ily módon az intézménybe.
– Számos oka lehet annak, amiért egy nő úgy határoz, hogy lemond a gyermekéről: anyagi problémák, éretlenség, nem kívánt terhesség, a fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek hiánya, s még folytathatnánk a sort. De ezzel a döntésével, amely bár óriási lelki teher számára, esélyt ad a kisbabának arra, hogy szerető családban nőjön fel – vélekedik az osztályvezető főorvos. Annyi bizonyos, hogy többnyire az intézményen kívüli szülést követően kerül az életmentő inkubátorba egy gyermek. De a várandósság körülményeiről és a csecsemő egészségéről nincs semmilyen előzetes információja a kórháznak.
– Miután lemérték, megfürdették a babát, elvégzik a szokásos újszülött-ellenőrzéseket, a labor-, ultrahang- és különféle szűrővizsgálatokat, hogy meggyőződjenek az egészségi állapotáról. Az újszülöttet nagyjából másfél hétig megfigyelik az intenzív osztályon. Ezt követően a csecsemőosztályon viselik gondját, táplálják, fürdetik, pelenkázzák és szeretettel dajkálják, amíg örökbefogadó családjához nem kerül.

Fotó: Németh András Péter


A gyermek inkubátorba elhelyezésével az anya lemond a szülői felügyelet jogáról, egyúttal törvényesen örökbe adja a gyermekét. E döntését hat hétig megváltoztatja. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnél előfordult tizenkét esetből az anya egyetlen alkalommal sem jelentkezett utólag. Ugyanakkor hazánkban is rengeteg fiatal pár vár kisbabára. A gyámhivatal intézkedésének köszönhetően már megtalálták Madarász Panna (aki később természetesen mást nevet kap) leendő szüleit, és folyamatban van az örökbefogadási eljárás.
Kívánjuk, hogy legyen áldott, boldog élete szerető családja körében!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek