Ne törd magad!

Súlyos balesetnek lehettem szemtanúja a minap. Egy fiatalember rollerjával az úttest szegélykövének ütközve nagyot bukott. Mindkét karja eltörött, homloka felrepedt. Halálos kimenetelű rollerbalesetekről is mind gyakrabban kapunk hírt: a múlt héten Balassagyarmaton gázoltak el egy 41 éves férfit, akin a mentők már nem tudtak segíteni. Szeptember közepén pedig a magyar női labdarúgás és futsal egyik ikonikus alakja, Heidt Edina szenvedett végzetes koponyasérülést.

EgészségünkHabik Erzsébet2023. 10. 10. kedd2023. 10. 10.

Fotó: martin-dm

Fotó: martin-dm

Az elektromos roller pillanatok alatt kedvelt közlekedési eszköz lett szerte a világon, így hazánkban is. Használata roppant egyszerű: okostelefon-alkalmazással vehetjük igénybe a járgányt, majd dolgunk végeztével a megfelelő helyen letesszük és otthagyjuk. Ám amilyen praktikusnak tűnnek ezek a megosztott használatú eszközök, annyira veszélyesek is. A traumatológusok tapasztalata szerint rohamosan szaporodnak a rollerezőket érő közlekedési balesetek: csak Magyarországon fél év alatt 300 sérülést szenvedettet láttak el a sürgősségin. Gyakori az arc-, kulcscsont-, boka- és kéztörés, de vittek már be gerinctörött áldozatot is. A balesetek zömét elesés okozza, ritkábban fordul elő az ütközés. Az előbbihez gyakran elegendő az útpadka vagy az úttest kipúposodása, míg az utóbbiaknál általában a figyelmetlenség, a „gyorshajtás” okozza a bajt. Rollerrel minden apró luk, repedés, bukkanó, faág, nedves folt, lehullott levél potenciális veszélyforrás. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy használóinak több mint negyede ittasan, több mint fele pedig éjszaka sérül meg.

Stop az alkoholnak!

Néhány sör után rollerezett, ezért fél évre az autóvezetéstől is eltiltottak egy szombathelyi férfit. A tavalyi kúriai határozat alapján az elektromos rollerekre is vonatkozik a zéró tolerancia, vagyis semennyi alkoholt nem ihat, aki ilyet vezet.


Az elektromos rollereket az euró­pai városok közül Párizsban vezették be elsőként – s most a francia főváros az első, ahol szep­tember 1-jétől eltűntek az utakról ezek a járművek, miután tavasszal egy népszavazáshoz hasonló, úgynevezett városi konzultáción a választók a betiltás mellett döntöttek.
Ha tiltani nem is, de a jövőben nálunk is szabályozni fogják az e-rollerek használatát, ugyanis a mai napig nem egyértelmű, hol és hogyan lehet egy ilyen járművel közlekedni, pedig a becslések szerint már százezret használnak belőlük az országban. Jelenleg sokan úgy és ott robognak velük, ahogy és ahol a kedvük tartja: buszsávban, kerékpársávban, járdán, párosával, védőfelszerelés nélkül. Sőt a fiatalkorúak is előszeretettel rollereznek, holott ez elvileg csak 18 év felett engedélyezett a bérbe adó cégek szabályzata szerint.
A jelenleg folyamatban lévő KRESZ-módosítás eredményeként az elektromos rollerrel történő közlekedés szabályait is meghatározzák majd. Várhatóan a 25 km/óránál nagyobb sebességre képes eszközök segédmotor-kerékpárnak minősülnek, kötelező biztosítást kell kötni a használatukhoz, és nem lehet majd személyt szállítani velük. Előírás lesz a bukósisak használata, továbbá meghatározzák, hol lehet velük haladni: csak az autók között. A maximum 25 kilométer/órás végsebességű rollerek pedig kerékpárnak minősülnének és a biciklis közlekedés szabályai vonatkoznának rájuk.

Túlélőkalauz modern közlekedőknek

Amikor elektromos járműre pattanunk, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a többi közlekedőhöz hasonlóan fontos ismernünk a KRESZ szabályait, jelzéseit. Ezzel saját magunk és a környezetünk biztonságáért is sokat tehetünk.
- Rollert ma már gyakorlatilag bárhol tudunk bérelni, védőesz­közöket viszont nem kapunk hozzá, pedig bukósisakot, térd- és könyökvédőt mindig érdemes viselni.
- Sokan tekintik a közlekedés velejárójának a zenehallgatást, s első látásra ez valóban veszélytelen elfoglaltságnak tűnik. Számos fontos információ és benyomás ér azonban minket hanghatások útján is. Amikor ezt az érzékszervet kizárjuk a környezetünk észleléséből, komoly veszélynek tesszük ki magunkat.
- Vezetés közben gyakran önkéntelenül is a mobilunk kijelzőjére pillantunk, különösen, ha egy hangjelzés figyelmeztet arra, hogy üzenetünk érkezett. Csak egy pillanat, igaz? Nos, egy videóban megmérték, meddig is tart ez a pillantás: pár másodperc elég volt ahhoz, hogy a figyelmetlenség következtében elüssék az előttük álló szimbolikus akadályt.
- Az elektromos roller használata nem megy egyik percről a másikra, vannak trükkök és technikák, melyeket feltétlenül érdemes elsajátítani. Az eszközön állva például hasznos lehet arra is figyelni, hogy kicsit mindig hajlítsuk be a térdünket, illetve a súlypontunkat inkább a hátsó kerékhez közelebb helyezzük, így kisebb eséllyel bukunk előre, ha az első kerék akadályba ütközik.
 

 

 

Ezek is érdekelhetnek