Már kérhető az oltás

Megvéd az influenza ellen.

Egészségünk2023. 11. 12. vasárnap2023. 11. 12.

Kiszállították az influenza-oltóanyagokat a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így a felnőttek részére már rendelkezésre áll a háromkomponensű oltóanyag – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az MTI-vel. A kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idén is térítésmentesen biztosítja a vakcinát, ami ebben a szezonban 949 ezer adagot jelent. A 3 éven aluli gyermekek védőoltására háromezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyagot adnak, ezek hamarosan országszerte elérhetővé válnak.
Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influen­zavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek.
A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitásúak, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. A vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre a gyógyszertárban vásárolható meg.
A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tiszti főorvos arra kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében kérje a védőoltást a háziorvostól.

 

Ezek is érdekelhetnek