Derítsük ki a probléma forrását

Egészségünk2024. 02. 09. péntek2024. 02. 09.

Fotó: Photoroyalty

Sinus,Ache,Causing,Very,Paintful,Headache.,Unhealthy,Woman,In,Pain. Fotó: Photoroyalty

A másodlagos fejfájás azt jelenti, hogy a panasz egy másik betegség tünete. Kezelése eltér az elsődleges fejfájásétól, hiszen elsősorban az alapbetegséget kell ellátni. Az elsődleges vagy primer fejfájás önálló betegség, ide sorolandó többek közt a migrén, a tenziós és a cluster fejfájás. Kezelésük módja tüneti, célja a fájdalom csökkentése és a rohamok gyakoriságának minimalizálása – magyarázza dr. Si­­mon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás-specialista. 
A másodlagos fejfájás esetében alapos kivizsgálás derítheti ki, mi lehet a kiinduló betegség. Éppen ezért a neurológus gyakran további szakorvosokhoz – például kardiológushoz, fül-orr-gégészhez, pszichiáterhez, szemészhez – küldi a pácienst. 
A másodlagos fejfájás oka lehet például, ha a fejet és/vagy a nyakat sérülés éri, előidézheti stroke, de a legegyszerűbb fertőzés, például egy nátha, influenza, Covid is járhat fejfájással, ahogy az agyhártyagyulladásnak is vezető tünete. A szembetegségek közül többek közt a subakut glaukómás roham, a scleritis (a szemfehérje gyulladása), az iritis (a szivárványhártya gyulladása) okozhat erős fejfájást. A fénytörési hibák hiányos vagy rossz korrekciója pedig tenziós fejfájáshoz vezethet. Az alkohol, a gyógyszerek, illetve függőség esetén az adott anyag megvonása más tünetek mellett kínzó fejfájást is okozhat, de a pánikbetegség és a szorongás is előidézheti. A magas vérnyomás esetében egyes kiugrások, vagy az ún. hipertenziós krízis okozhat lüktető, erős fejfájást. 
Mivel a fejfájás okai rendkívül összetettek, a szakorvos először kikérdezi a beteget: mikor kezdődött a panasz, milyen gyakran fordul elő, alváskor is jelentkezik-e, milyen a jellege, vannak-e kiváltó, súlyosbító vagy enyhítő tényezők. Szakorvosi vizsgálatok és nagylabor is szükséges – hangsúlyozza dr. Simon Márta. CT- vagy MR-vizsgálat akkor javasolt, ha atípusos fejfájásról van szó, ha megváltozott a gyakorisága, ha neurológiai tünetek jelentkeznek, ha görcsroham lép fel, ha tumoros vagy HIV betegség áll fenn, vagy neurofibromatosis szerepel az anamnézisben. 
Mindezen eredmények alapján állítható fel a pontos diagnózis, és ha fény derül a fejfájás másodlagos jellegére, akkor a tünetek csökkentése mellett az alapbetegség kezelése a legfontosabb teendő.(szf) 
 

 

Ezek is érdekelhetnek