Tisztítókúra levekkel

EgészségünkB. Pintér Dalma2024. 03. 01. péntek2024. 03. 01.

Fotó: DARNAY KATALIN

Tisztítókúra levekkel Fotó: DARNAY KATALIN

A húsvét előtti negyvennapos nagyböjt idején vallási okoktól függetlenül is sokan fognak méregtelenítésbe az egészségmegőrzés, a testi-lelki megújulás érdekében. A következőkben egy népszerű módszert, a lé­böjt­kúrát vesszük górcső alá. 
Az úgynevezett méregtelenítő levek kúraszerű fogyasztásának a lényege, hogy meghatározott ideig (általában egy héten át) teljes mértékben tartózkodni kell a szilárd táplálékoktól, napi 5-7 alkalommal 250-500 ml nyers gyümölcs- vagy zöldséglevet szabad csak inni. Azon túl kizárólag víz, cukrozatlan tea és zöldségleves kerülhet a szervezetbe. Ez a fajta tisztítókúra jelentős kihívást jelent, ezért gondos előkészítést igényel. Egy héttel a böjt megkezdése előtt fogyasszunk könnyebb ételeket, kerüljük az alkoholt, a nikotint, a kávét és a cukrot. Számtalan remek zöldség- és gyümölcskombináció létezik. Tájékozódjunk ezek tápanyagtartalmáról annak érdekében, hogy a szükséges mennyiségű zsírt, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot bevigyük a szervezetünkbe a méregtelenítés alatt is. A kúra során fokozott éhségérzet jelentkezhet, illetve tapasztalhatjuk a fizikai és szellemi teljesítőképesség átmeneti csökkenését. Ezeken segíthet a fokozatosság, illetve, hogy a léböjtöt egy nyugodtabb napon, például hétvégén kezdjük el. 
A nem megfelelő tápanyagegyensúly fejfájást vagy lehangoltságot is kiválthat. Emellett a méregtelenítő levek kizárólagos fogyasztása fehérje- és zsírhiányhoz vezethet, ezért fontos beiktatni a böjtbe a különféle tápanyagokat tartalmazó zöldségeket. A kelkáposzta, a bab vagy a spenót kiváló fehérjeforrásként szolgál. Az avokádó és az olívabogyó zsírt biztosítanak, míg a gomba vagy az édeskömény magnéziumban, káliumban és vasban gazdagok. 
A méregtelenítő folyadékok úgy hatnak, hogy a bennük található vitaminok és antioxidánsok könnyen felszívódnak, ezáltal serkenthető a sejtregeneráció és a zsíranyagcsere folyamata. A kúra elősegítheti a bél­flórajavulást, a vércukor- és koleszterinszint csökkenését, a máj méregtelenítését. Előnyösen hat az egészségre, valamint a közérzetre is. 
A böjtölés azonban nem való mindenkinek. Alultápláltság, étkezési zavarok, nőgyógyászati problémák, egyéb krónikus betegségek megléte esetén feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal a kúra megkezdéséről. Továbbá nem javasolt várandósoknak, szoptatós anyáknak és gyermekeknek sem.
 

 

Ezek is érdekelhetnek