Házhoz megy a segítség

Az otthoni szakápolás célja, hogy a beteg személyre szabottan, szakszerű ápolásban részesüljön a saját, megszokott környezetében. Az egész országot lefedő, az alapellátáshoz kapcsolódó ellátási formával csökkenthető a kórházi kezelések időtartama, ráadásul olcsóbb és hatékonyabb is az otthonukban ápolni a rászorulókat.

Egészségünk(he) 2024. 04. 15. hétfő2024. 04. 15.
Házhoz megy a segítség

Abban az esetben vehető igénybe az otthoni szakápolás, ha a beteg egészségi állapota – orvosi végzettséghez nem kötött – kórházi ápolást igényelne, de azt helyettesíteni lehet az otthoni szakápolás körében nyújtható ellátásokból összeállított kezeléssel – olvasható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatójában. Az otthoni szakápolásra szigorú szabályok vonatkoznak: a beteg akkor veheti az egészségbiztosítás keretében díjmentesen igénybe, ha egészségi állapota miatt – a kórházba utalás vagy a további ott-tartózkodás helyett – a háziorvosa ezt a szolgáltatást elrendeli. Vagyis amikor a krónikus beteg ellátása már nem igényel orvosi közreműködést, például, ha gyógytornára, tartós fájdalomcsillapításra, beszédterápiára (stroke után), szondás táplálásra, sebkezelésre van szüksége. Ezek a tevékenységek ugyanis szakirányú végzettséget igényelnek, ezért a hozzátartozók nem végezhetik, illetve többnyire nem is képesek rá. 
A térítésmentes ellátás további feltétele, hogy az otthoni szakápolást az egészségbiztosítóval szerződött szakápolási szolgáltató a szerződésében meghatározott ellátási területen, az arra jogosult személy otthonában nyújtsa. Az otthoni szakápolást magánszolgáltatóknál is meg lehet rendelni, ám ezt a NEAK nem finanszírozza. 

Care for the elderly
Az otthoni szakápolás az egészségbiztosítás keretében díjmentesen vehető igénybe (Fotó: Ute Grabowsky)


A kezelőorvos a szolgáltatás elrendelésekor írja elő a szükséges ellátásokat, a gyógyszereket, illetve a gyógyító látogatások gyakoriságát. Az otthoni szakápolás keretében a térítésmentesen nyújtott ellátás egy betegre számítva naponta egy vizit, amelynek időtartama nem haladhatja meg a három órát, ebbe az időbe pedig általában sok feladatot bele kell sűríteni. Amennyiben a beteg állapota szükségessé teszi a további ellátást, akkor a háziorvos egyedileg meghatározott ápolási tevékenységekre további vizitszámot rendelhet el, ha a kapacitás a szolgáltatónál rendelkezésre áll. 
Az otthoni szakápolás előnye, hogy kiváltja a kórházi ellátást, folyamatos a beteg szakszerű gondozása, nem kell neki a rendelőintézetekbe járni kezelésre vagy éppen gyógytornára. Mindez segíti és meggyorsítja a felépülését. Arról nem beszélve, hogy sokszor a szakápoló az egyetlen, rendszeres vendége egy-egy idős betegnek, ezáltal lelkileg is hatalmas segítséget kap – nyilatkozta a webbeteg egészségügyi portálnak az egyik szakápolást végző szolgáltató vezetője. 
Bár a NEAK által finanszírozott otthoni szakápolás igen hasznos lehetőség, a jogosultaknak csupán kis része él vele. Holott a segítő szakembereket a legkülönfélébb betegségek esetén lehet igénybe venni. A pontos lehetőségekről érdemes tájékozódni, hiszen lábadozás esetén az otthoni, ismerős környezet a gyógyulást is segítheti.
 


 

 

Ezek is érdekelhetnek