Ismerd fel időben!

Hazánkban világszinten is kiemelkedően magas a rosszindulatú daganatos megbetegedés miatti halálozások száma, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége ezért kiemelten fontosnak tartja a megelőzést, amiben a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van. Az április 10-i Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódva helybe vitték a szűrővizsgálatokat az ország négy városában, Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden.

EgészségünkHabik Erzsébet2024. 04. 20. szombat2024. 04. 20.

Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

szurovizsgalat- Fotó: VAJDA JOZSEF ATTILA

Hétköznap lévén, a szűrőbusz környékén dél tájban még csak szállingóznak az emberek, az érdeklődők sokasága délután várható majd – tudom meg Csörgő Katától, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének egészségfejlesztési elnökhelyettesétől. A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége négy hazai orvosegyetem hallgatóiból áll, akik a tanulmányaik mellett önkéntes formában, főleg laikusok számára végeznek egészségnevelő munkát. Az „Ismerd fel időben!" kampány keretén belül a rosszindulatú megbetegedések kialakulását leginkább elősegítő életviteli szokásokkal és az egészséges alternatívákkal kapcsolatban adnak tanácsot az érdeklődőknek. Céljuk ezzel nem csak a résztvevők, hanem a jövő orvosainak érzékenyítése is az életmódváltás és a prevenció fontosságára. 

szurovizsgalat-
A szűrőbuszok az ország számos településére eljutnak (Fotó: Vajda József Attila)


A szűrővizsgálatra jelentkezők a regisztráció után akár mindjárt fel is szállhatnak a buszra, ahol szájüregi és melanomaszűrésen vehetnek részt. A jármű melletti asztaloknál a szakasszisztensek általános állapotfelmérést végeznek, amely tartalmazza a kérdőíves kockázatbecslést, testössze­té­tel­-mérést és elemzést, ujjbegyből történő vérvétellel vércukor-, koleszterin- és húgysavszint-meghatározást, vérnyomás-, pulzus-, véroxigén­te­lítettség mérést. A vizsgálatok eredményeiről a helyszínen tájékoztatják a résztvevőket, és egyénre szóló tanácsadást is nyújtanak, a nor­­málistól eltérő értékek esetén pedig további vizsgálatokat, a háziorvossal való konzultációt javasolják az érintetteknek. 
A szűrőbusz látványa, illetve a szíves invitálás vonzza az érdeklődőket, egyelőre többségében a nyugdíjas korosztályból. –Fontos is, hogy jöjjenek. Nyilván jobb lenne minél fiatalabb korban elkezdeni a szűréseket, az idősebbek viszont több rizikófaktorral élnek együtt, ezért nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen eltérést találnak náluk –magyarázza Csörgő Kata. 

szurovizsgalat-
Szűrővizsgálattal a bőrrák sokszor megelőzhető lenne 


Az országos szűrési programban az Or­szágos Kórházi Főigazgatóság mellett a MentsManust – Movember Magyarország Egyesület is részt vesz. A ProsztataKommandó szolgáltatás célja a betegség korai felismerése, és az egészséges életmódra való figyelemfelhívás. Kézilabdás fiatalemberek vidám csoportja várakozik a vizsgálatra, amihez mindössze egy csepp vérre van szükség az ujjbegyből. Az eredmény 15 perc múlva kiderül. Arrébb női mellek sorakoznak egy asztalon. Mielőtt bárki valamiféle huncutságra gondolna, szemléltető eszközök ezek, melyeken az emlők önvizsgálatát tanulhatják meg a hölgyek, kitapintható rajtuk az esetleges csomók, illetve megfigyelhető, hogy milyen egyéb külső elváltozások utalnak a daganat jelenlétére. Arrébb két tüdőn szemléltetik a dohányzás okozta károsodásokat: az egészséges rózsaszínű mellett baljós képet fest a lerakódott kátránytól megfeketedett szerv. A vállalkozószelleműek az újraélesztést is kipróbálhatják, illetve megtanulhatják az e célra szolgáló bábun, illetve dietetikai tanácsadáson is részt vehetnek az érdeklődők. 
Az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szűrőbuszai már évek óta járják az országot annak érdekében, hogy minél több településen hozzáférhetővé tegyék a szűrővizsgálatokat. Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen korai diagnózissal és megfelelő kezeléssel még a kialakult daganat esetén is van megoldás.
 

Mit tehetek magamért? A szakmai ajánlások szerint havonta javasolt az emlők, a herék és az anyajegyek önvizsgálata, évente egyszer pedig érdemes szakemberrel megnézetni a látást, a hallást, a prosztatát, az anyajegyeket és a szájüreget is. Mindezek mellett emlő- és vastagbélszűrésre 2 évente, méh­nyak­rák­szűrésre pedig 3 évente ajánlott időt ­szánni.

 

 

Ezek is érdekelhetnek