A korai felismerés életet ment!

Egészségünk2024. 05. 24. péntek2024. 05. 24.

Kép: premier med termoablacio pajzsmirigy daganatok vagas nelkuli eltavolitasa sajtotajekoztato orvos mutet gyogyitas budapest 2021.06.09. foto: Papajcsik peter, Fotó: Peter Papajcsik

A korai felismerés életet ment!
premier med termoablacio pajzsmirigy daganatok vagas nelkuli eltavolitasa sajtotajekoztato orvos mutet gyogyitas budapest 2021.06.09. foto: Papajcsik peter
Fotó: Peter Papajcsik

A daganatos megbetegedések korai felismerése kiemelten fontos a kormány számára, ezért a vastagbélszűrés országos kiterjesztéséről döntött. A szűrővizsgálatra minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, 50–70 éves életkor közötti nő és férfi jogosult kétévente. 

A vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az összes rákos eset körülbelül 10 százalékát teszi ki, és a daganatos megbetegedésekkel összefüggő halálozások második vezető oka. Magyarországon évente körülbelül 10 ezer új esetet jelentenek, amelynek mintegy fele halálos kimenetelű. Az érintettek többsége 50 év feletti. A vastag- és végbélrákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, amikor a kezelési lehetőségek már korlátozottak. Azonban a betegség még a daganat kialakulása előtt kiszűrhető, így megakadályozható, hogy kialakuljon a tumor.

A szűrővizslát első lépcsője a székletbeli rejtett vér kimutatása. Ez egy teljesen fájdalommentes, otthoni mintavétellel kezdődik, majd a mintát laboratóriumban elemzik. A második lépcsője a nem-negatív székletvér-teszttel rendelkezők esetén végzendő kolonoszkópia. Az érintettek értesítést kapnak majd a vizsgálatról. 

(szf)


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek