Barátunk, az U-vitamin

Keveset hallunk az U-vitaminról.

Egészségünk(he) 2024. 06. 03. hétfő2024. 06. 03.

Fotó: DARNAY KATALIN

 Barátunk, az U-vitamin Fotó: DARNAY KATALIN

Keveset hallunk az U-vitaminról, annak ellenére, hogy ez egy olyan vitamin – pontosabban aminosav-származék –, amely nemcsak a gyomor- és bélrendszer károsodott nyálkahártyájának helyreállításában játszik fontos szerepet, de gyulladáscsökkentő hatással is bír. Vízoldékony vegyület, amelyet a szervezetünk nem képes eltárolni. Hiánya kedvez a bőrön megjelenő és az emésztőrendszeri fekélyek kialakulásának, emiatt csökken az emésztés hatékonysága, gyengülhet az immunrendszer. 
Az U-vitamint az 1950-es években fedezte fel dr. Garnett Cheney, a Stanford Egyetem kutatója, amikor a gyomorfekélyek kezelési lehetőségeit vizsgálta. A kísérletek szerint a káposztalével kezelt betegeknél a fekélyek négyszer gyorsabban gyógyultak, mint az akkortájt használatos gyógyszereket szedő csoportnál. A páciensek fájdalmai is jelentősen csökkentek. Emiatt aki gyomorfekéllyel küzd, és a gyógyulást elősegítő étrendre van szüksége, annak az U-vitamin és az ezt tartalmazó zöldségek sokat segíthetnek. 
Nagyobb mennyiségben a nyers káposztában fordul elő, de megtalálható a paradicsomban, a brokkoliban, kelbimbóban, spenótban, a retekben, a banánban, a petrezselyemben és a spárgában is. Főzés hatására elveszti hatékonyságát, ezért elsősorban a nyers növények és azok préselt leve tartalmazza. Tabletta formájában receptre váltható ki, és bár toxicitása nem ismert, szedése mégis orvosi ellenőrzés mellett ajánlott. 
 

Tudta?

Az „U” név onnan ered, hogy az angolban az „ulcer” vagyis a fekély kezdőbetűje. Kis túlzással fekélyvitaminnak is nevezhetjük, hiszen a fekélyek kezelése során fedezték fel.

 
 

 

Ezek is érdekelhetnek