Kánikulariadó

Június első heteiben még megúsztuk, de a nyári vakációval együtt a kánikula is beköszöntött. A hőség még az egészséges szervezetet is megviseli, a szívbetegeknek azonban különösen vigyázniuk kell magukra, növekedhet ugyanis a szívinfarktus kockázata.

Egészségünk herzsi2024. 06. 24. hétfő2024. 06. 24.

Kép: 2153877179

Dog,Drinking,Water,From,Plastic,Bottle.,Pet,Owner,Takes,Care
2153877179
Fotó: Jaromir Chalabala

Leginkább a feszült helyzetekre gondolunk a stressz hallatán, holott az időjárás gyorsan változó jellemzői is stresszreakciót válthatnak ki. Egy nagy mértékű felmelegedés vagy gyors lehűlés rendkívül gyors alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetet. Ez a reakció az, ami fokozza a szimpatikus idegrendszeri aktivitást, ami miatt megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. Ezt pedig nyilvánvalóan nehezebben viselik a szív- és érrendszeri betegek, hiszen az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció – magyarázza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. 
Fokozottabb terhelésre utalhat a fára­dékonyság, az erős szívdobogásérzés, a szabálytalanabb bedobbanások, szívbillen­tyű-probléma esetén pedig fokozódó ödémahajlam, nehézlégzés okozhat panaszokat. 
A melegfront közeledtével csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik – sorolja a kardiológus. Amikor stabillá válik a me­­legfront, érzékenyebbé válhatnak a sebek, a hegek, gyakoribbak a keringési zavarok, a reumatikus panaszok. A melegfront átvo­nulása után a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. A vér­zéshajlam fokozódása miatt gyakoribb az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás. Mivel az erre érzékenyek szervezetének védekezése legyengül, felléphetnek gyulladások, lázas betegségek. 
Kánikulában mindenkinek fontos a megfelelő védekezés, szívbetegeknek azonban még inkább oda kell figyelniük a széles karimájú kalap, a napszemüveg viselésére és a könnyű, jól szellőző, nem szoros öltözékre, ami megelőzheti a túlhevülést. Ráadásul minél gyengébb egy szervezet, annál kevésbé ajánlott a legmelegebb órákat, a 11–15 óra közti időszakot a tűző napon tölteni. 

Kimerültség vagy hőguta?


 

A meleg miatti kimerültségre utaló tünetek a fejfájás, a szédülés, a gyengeség, a hányinger, a sötét színű vizelet. Ha ezek tapasztalhatóak, fontos a pihenés és a lehetőségeknek megfelelően a hideg borogatás, a ventilátor használata, esetleg légkondicionált helyiség felkeresése. Hőgutára utalhat a gyors, gyenge pulzus és lélegzés, a zavarodottság, a kipirult, forró bőr és akár az eszméletvesztés. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt! 

Fontos továbbá a rendszeres vízivás, különösen a fizikai aktivitás alatt és után. Ebből a szempontból az olyan könnyű mozgásokat is figyelembe kell venni, mint a kertészkedés, az otthoni munka és a gyaloglás. Ugyanakkor kánikulában érdemes kerülni a túl sok koffei­nes italt és az alkoholt! Az idősebbekre fokozott figyelmet szükséges fordítani, ők ugyanis kevésbé érzik a szomjúságot, ezért gyakrabban kell figyelmeztetni őket az ivásra a dehidratáció elkerülése végett. Még a legkönnyebb tevékenységek közben is ajánlatos rendszeres szüneteket beiktatni. Ilyenkor érdemes leülni, ha lehetőség van rá, lefeküdni, lezuhanyozni és regenerálódni. 
Mindazok, akik szív- és érrendszeri betegséggel és/vagy magas vérnyomással élnek, folyamatosan figyeljék a szervezetük reak­cióit. Fel kell ismerniük az összefüggéseket a táplálkozásuk, a fizikai aktivitásuk, az érzelmi változásaik és az állapotuk között, és azt is fontos nyomon követniük, hogyan hatnak rájuk az időjárás változásai, a frontok – tanácsolja dr. Vaskó Péter. – Ha a tüneteik romlását tapasztalják, ha fáradtnak, erőtlennek érzik magukat, pihenjenek, ha lehetséges. Fontos, hogy szakorvossal egyeztessék a teendőket, a körülmények miatt esetlegesen változó gyógyszerelést. A rendszeres kardiológiai kivizsgálással és a kontrollokkal elérhető egy biztonságos, jó állapot, hatékonyan segíthetnek a szervezetnek a szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodásban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek