Aki hálás, az nem zsörtölődik

Ép testben ép lélek – tartja a mondás.

EgészségünkTóth Eszter Zsófia2024. 06. 28. péntek2024. 06. 28.

Fotó: Marian Weyo

Young,Woman,Pouring,Olive,Oil,In,To,The,Salad.,Healthy Fotó: Marian Weyo

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Azonban 50 éves kor fölött már előfordulhat, hogy erőnk, egészségünk nem a régi. Mit tegyünk az étkezés, mozgás és a stresszkezelés terén, hogy a lehető legjobban bírjuk a gyűrődést? 
A Marcali Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodában elsősorban arra ösztönzik az idősebb korosztályt, hogy kis lépésekben változtassanak szokásaikon annak érdekében, hogy egészségesebben éljenek – emeli ki Dombóvári Istvánné, az iroda munkatársa. Étkezéseink során szénhidrátot, fehérjét és zsírt viszünk be a szervezetünkbe, ám nem mindegy, hogy milyen módon tesszük azt. A kenyérféléket említve, ha már az elfogyasztott mennyiség egyharmadát fehér helyett teljes kiőrlésű változatra cseréljük, máris tettünk az egészségünkért. Ugyanis minél fehérebb a kenyér, minél habosabb a sütemény, annál egészségtelenebb. Teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása esetén kalóriabevitelünk 30 százalékkal csökken. Ha krumplit szeretnénk enni, inkább ne krumplipürének, hanem héjában főtt krumplinak készítsük el. A magyar konyhában túlsúlyban van a hús, érdemes lenne több halat fogyasztani. A húsok mellé pedig köretként tálaljunk párolt zöldségeket, paprikát, paradicsomot, és használjunk zöldfűszert. Dombóvári Istvánné ajánlja a mediterrán diétát azoknak, akik fogyni szeretnének vagy változatosan étkezni. 

Dombóvári Istvánné  (Fotó: Vajda József Attila)

Mozgás tekintetében hetente 150 perc fizikai aktivitás lenne az ideális. Az már a saját döntésünk, hogy ezt miként osztjuk be: mindennap sportolunk egy kicsit, vagy inkább hetente háromszor 50 percet. Bármilyen mozgásforma, amelyet komfortosnak érzünk, megfelelő lehet. Vicces tanács az idő­­sebbeknek: az is sétáltassa meg a kutyáját, akinek nincs. Ajánlott mozgásforma a senior örömtánc is. Fontos, hogy rendszeresen végezzük e tevékenységeket. 
A stresszt sajnos nem zárhatjuk ki az életünkből, viszont rajtunk is múlik, hogyan kezeljük azt. Minden napunkban legyen egy kis idő, amit csak magunkra szánunk. Akár reggel, akár este. Lehet kávéivás közben vagy elalvás előtt – tanácsolja Dombóvári Istvánné. És ekkor gondoljuk át, miért tudunk aznap hálát adni. Ezek lehetnek kis dolgok, például, hogy sikerült szép csirkecombot vennünk a piacon, vagy hogy ránk mosolygott a szomszéd. Aki hálás, az nem tud zsörtölődni. 
A Marcali Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda munkatársai ellátogatnak idősotthonokba és kitelepülnek falunapokra is. Vérnyomást mérnek, beszélgetnek az idősekkel. Hiszen minden változás első lépése az, hogy beszélgetünk a problémákról és lehetséges megoldásokat keresünk. Különösen fontos ez, amikor a testi és lelki egészségünkről van szó. 
 

Tudta? 

A mediterrán diéta olyan étrend, amely a Földközi-tenger országainak étkezési hagyományain alapul. Leginkább a sok zöldség, gyümölcs, olívaolaj és teljes kiőrlésű gabona, hal fogyasztása jellemzi, mérsékelt mennyiségű tejtermékkel és ke­vés mennyiségű hússal. 
 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek