Országos szűrőprogram indul

Hazánkban a vastagbélrák a harmadik ­leggyakoribb daganatos megbetegedés.

Egészségünk2024. 06. 24. hétfő2024. 06. 24.

Fotó: New Africa

Gastroenterologist,Working,At,Table,In,Clinic,,Focus,On,Anatomical,Model Fotó: New Africa

Hazánkban a vastagbélrák a harmadik ­leggyakoribb daganatos megbetegedés. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a minap bejelentette, hogy a kormány idén 1,4 milliárd forintot, jövőre pedig 3 milliárd forintot fordít a betegséget megelőző szűrőprogramra. Az intézkedés a megelőzést és a korai betegség­fel­ismerést helyezi előtérbe, valamint egy új szűrési keretrendszert is létrehoz. A cél az, hogy növeljék a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek számát. Takács Péter hangsúlyozta, a végső cél pedig az, hogy az egészségügy ne csak a betegségekkel, hanem az egészség megőrzésével is foglalkozzon. 
Első lépésként az országos vastagbélszűrést kiterjesztik az 50–70 éves korosztályra. A tervek között szerepel a menedzserszűréshez hasonló, ingyenes egészségfelmérés bevezetése is a munkaképes korú lakosság számára, amelyet ötévente biztosítanak. 
A vastagbélrák korai felismerése és kezelése életet menthet, mivel a daganat kialakulása akár 8-10 évig is tünetmentes lehet. A szűrővizsgálat első fázisa a székletvér laboratóriumi elemzése, amelyhez a pácienseknek otthon szükséges mintát vennük. Ha a vizsgálat „nem negatív" eredményt hoz, kolonoszkópiára van szükség. A pilot program eredményei alapján az elmúlt években 3,6 millió meghívót küldtek ki, és 900 ezer mintát kaptak vissza. A nem negatív minták aránya 10 százalék volt, és 28 ezer kolonoszkópiás vizsgálatot végeztek, melyek során 15 500 esetben távolítottak el polipokat, és közel 9000 embernél állapítottak meg rákmegelőző állapotot, míg ezernél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. 
Az érintett korosztályok a későbbiekben értesítést kapnak a szűrővizsgálatokról, amelyeket az Egészségablak applikáción keresztül is nyomon követhetnek. 
(MTI) 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek