Ha külföldön nyaralunk

Kötelező és ajánlott oltások, mielőtt útnak indulunk.

Egészségünk2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.

Kép: 20210903 Miskolc Koronavírus elleni védőoltást kapnak a diákok a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország, Fotó: Vajda János

IMG_5818
20210903 Miskolc Koronavírus elleni védőoltást kapnak a diákok a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország
Fotó: Vajda János

Sokan kelnek útra, kalandoznak messzi országokba a nyári szabadságok idején. Van, aki tengerparti nyaralást tervez, más szafarizni vagy túrázni szeretne, vagy éppen nagyvárosoktól távoli helyeket látogatna meg. Ezek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják, hogy mely oltások kötelezők, és melyek ajánlottak, amelyeket érdemes az utazás előtt beadatni – hívta fel a figyelmet Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ osztályvezetője az InfoRádióban. 
Kötelező oltás mindössze egy van, a sárgaláz elleni, ami főként a közép-afrikai országokban előírás, de a dél-amerikai országokban is igazolni kell, hogy megkaptuk. Minden egyéb vakcina ajánlottként kérhető – magyarázta Galgóczi Ágnes, hozzátéve, hogy egyik európai ország esetén sincs kötelezően beadandó védőoltás. 
Az ajánlott oltások kapcsán a szakértő elmondta, hogy elsősorban az élelmiszerrel, vízzel terjedő fertőzések azok, amelyek szinte bármely utazót érinthetnek, függetlenül attól, hogy odafigyelünk-e az élelmiszer-higiénés szabályok betartására. Így a legfontosabb ajánlott oltás, ami nemcsak trópusi országba való utazás esetén, hanem akár a Földközi-tenger partjára tervezett nyaraláshoz is ajánlott igénybe venni, az a fertőző májgyulladás, vagyis a hepatitis A elleni védőoltás. Az egyéb, élelmiszerrel és vízzel terjedő fertőzések, például a hastífusz elleni vakcina is fontos lehet, különösen, ha például India vagy Délkelet-Ázsia az úti cél. 
Az időzítés kapcsán az osztályvezető elmondta, hogy az indulás előtt legalább hat héttel érdemes már érdeklődni egy oltóközpontban. Az oltásokat az utazást megelőzően 10-14 nappal érdemes beadatni, hiszen általában két hét szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a megfelelő védelem. 
A vakcinák lehetséges mellékhatásai kapcsán Galgóczi Ágnes elmondta, minden védőoltásnak lehetnek élettani hatásai, ezeket úgy nevezzük, hogy oltási reakciók. Inaktivált, elölt oltóanyagot tartalmazó oltások esetén ezek általában enyhébbek, például helyi fájdalom, duzzanat, hőemelkedés, netán láz is jelentkezhet. Élő, gyengített vírustartalmú vakcináknál hevesebb reakció is kialakulhat, ami jelenthet magasabb lázat, levertséget, esetleg izom-ízületi fájdalmat is. Bizonyos oltóanyagokból létezik külön gyer­mekvakcina is, de előfordul, hogy számukra is ugyanaz áll rendelkezésre, mint a felnőtteknek. 
Az oltóközpontok online is elérhetők, az oltasbiztonsag.hu oldalon lehet részletesebben tájékozódni. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek