Kicsi, de zavaró

A legtöbb ember testén életében legalább egyszer megjelennek a szemölcsök. Mi a megoldás? Az esztétikai kellemetlenségen túl eleinte nem zavaróak, az elszaporodó típusai azonban már komoly egészségügyi veszélyt jelenthetnek – figyelmeztet dr. Nagy Katalin, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza.

Egészségünk(he) 2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.

Fotó: AGCreations

Medical,Professional,Treating,Warts,Of,Child’s,Fingers Fotó: AGCreations

Többféle szemölcsöt ismerünk, de amiket a szakorvosok szemölcsnek hívnak, azok a vírusos szemölcsök. Ezek elsősorban az ujjon, a talpon jelennek meg. Létezik olyan fajta is, amelyik az arcon tűnik fel, ezt fiatalkori lapos szemölcsnek hívják, és olyan pici, hogy többnyire csak a kozmetikusok fedezik fel. Főleg gyerekeknél gyakori az uszodaszemölcs, ami egy színes gombostűfejhez hasonlít. Ha észre is veszik a szülők ezeket a kinövéseket, általában nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget nekik, mindaddig, amíg nem szaporodnak el annyira, hogy már orvoshoz kell fordulni. A legrettegettebb szemölcs az, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz. A nemi szerveken, illetve a környékükön jelentkeznek, de olykor az arcon is feltűnhetnek. Egyre gyakrabban derül ki, hogy a garatban, a nyálkahártyán diagnosztizált rákos megbetegedések mögött a HPV-vírus áll. 
A vírusos szemölcsök fertőzőek, ezért mielőbb meg kell szabadulni tőlük. Nemcsak az érintett van veszélyben a továbbterjedés veszélye miatt, hanem a környezetét is megfertőzheti. Ráadásul bármilyen olyan állapot, betegség – például cukorbetegség –, ami gyengítheti az immunrendszert, fokozza a fertőzésveszélyt, a szemölcsök szaporodását. Azonban egy erős immunrendszer képes leküzdeni akár két hét alatt a vírusos szemölcsöt. 
A szemölcsök kezelése nem egyszerű, eltávolításukhoz a beteg együttműködésére, türelmére különösen nagy szükség van. Mi­előtt ugyanis drasztikusabb beavatkozásra kerülne sor, mindenképp meg kell próbálni a hagyományos módszert: az otthoni ecsetelést az orvos által javasolt módon. Ugyanis számos esetben ezek is elegendőek a szemölcsök eltüntetéséhez. 
Ha mégsem múlnának el a hagyományos terápia hatására, akkor jönnek a radikálisabb és fájdalmasabb eszközök: a fagyasztás és az égetés. A fagyasztás célja, hogy kialakuljon egy „fagyási hólyag”, melyet leválasztva eltávolítható a szemölcs. A magas frekvenciájú égetés során a szemölcsöt érzéstelenítést követően leégetik – sorolja a lehetséges megoldásokat dr. Nagy Katalin. 
A legfontosabb, hogy a beteg az otthoni kezelés megkezdése előtt forduljon szakorvoshoz, aki pontos diagnózist tud adni, ami után a kezelés meghatározása is sokkal könnyebb. Ha a beteg pontosan betartja az orvosi útmutatást, a szemölcsöknek nyoma sem marad.
 

Szemölcsűző házi praktikák


 

Fokhagymás borogatás: a fokhagymának többek között vírusellenes hatása is van, ezért a szemölcs kezelésére is kipróbálhatjuk. Zúzzunk szét egy-két fokhagymagerezdet, majd tegyük a szemölcsre, és rögzítsük. Húsz perc után alaposan mossuk le az érintett területet. Naponta kétszer érdemes elvégezni a fokhagymás „borogatást”, legalább három héten keresztül. A fokhagymás kezelést kiegé­szíthetjük egy-egy csepp teafaolajjal is – ezt közvetlenül a szemölcsre tegyük, majd erre helyezzük az összezúzott fokhagymát! 


 

A népi gyógyá­szat szerint a szemölcsök ellen kiváló a vérehulló fecskefű tejnedve is (az eltört szárából kinyomott folyadék), illetve a belőle készült tinktúra vagy ecsetelő. Naponta 2-3 alkalommal kenjük be a szemölcsöt, de vigyázzunk, hogy az egészséges bőrre ne kerüljön belőle, mert irritációt okozhat! 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek