Tornából felmentve?

Osztálytársaikhoz hasonlóan az asztmás gyerekek is szeretnének sportolni, játszani és részt venni az iskolai testnevelésórákon. Mi a teendő azonban olyankor, ha a gyermek tünetei fizikai terhelésre vagy testmozgáskor súlyosbodnak?

Egészségünk(he) 2024. 09. 23. hétfő2024. 09. 23.
Iskola_02

Az allergének (pollen, háziporatka, állatszőr, penész), irritáló tényezők (például dohányfüst), az időjárás változásai és a fertőzések mellett a fizikai terhelés is az asztmát kiváltó fő okok közé tartozik – magyarázza dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont szakorvosa. A testmozgás során jelentkező asztma tünetei a rohamszerű köhögés, sípoló légzés, a mellkasi szorító érzés és légszomj. Aki szülőként már átélte az asztmás rohammal járó ijedtséget, azt szorongással töltheti el a mindennapos testnevelésórák gondolata. A negatív következmények miatti rettegés pedig arra sarkallhatja a szülőt, hogy mumusként tekintsen a rendszeres mozgásra és a tornaórákra. 

Iskola_02
Az asztmás gyerekeknek különösen fontos az alapos bemelegítés sportolás előtt


– Az asztma bronchiale diagnózis azonban önmagában nem indokolja a testnevelés alóli teljes felmentést. A cél az, hogy a gyermek az egészségi állapotának megfelelően, a javasolt asztma elleni gyógyszerek, inhalátorok használata és jó asztmakontroll mellett mozoghasson a társaihoz hasonló módon – mondja dr. Somogyi Éva. Az asztmások esetében az aktív életmód erősíti a légzőizmokat, javítja a tüdőkapacitást és a gyermek általános életminőségét. Így a sportolás további pozitív mellékhatása, hogy a tüdőkapacitás javulásával az asztma bronchiale kezelése során az inhalatív szerek dózisa sokszor csökkenthető, a gyermekek jó asztmakontrolljához kevesebb gyógyszer is elegendő. 

Ők is érintettek: David Beckham (válogatott angol labdarúgó), Mark Spitz (amerikai úszó, többszörös olimpiai bajnok), Paula Radcliffe (hosszútávfutó, számtalan világ- és olimpiai rekord birtokosa) – csak néhány név azok közül a kiváló sportolók közül, akik asztmásként tettek szert világhírnévre. 


A testnevelésórán való részvételt az asztma súlyosságának, a gyermek terhelhetőségének és kezelésének függvényében ítéli meg az orvos. Enyhe és jól kontrollált asztmával a normál testnevelésórákon való részvételnek nincs akadálya, de fontos, hogy a gyermek szükség esetén használhassa asztmagyógyszerét. Ha kisebb fizikai teljesítőképességgel rendelkezik, akkor a testnevelésórákat az ő egyéni igényeihez kell igazítani. Ez azt jelenti, hogy lehetnek olyan feladatok és gyakorlatok, amelyek alól fel lehet, illetve kell menteni (pl. hosszútávfutás pihenés nélkül). 
Fontos, hogy a gyermek környezete (pedagógusok, osztálytársak) is tudjon a betegségről, birtokában legyenek az asztmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak (pl., hogy mi a teen­dő egy roham esetén). Ha a gyermek tisztában van betegsége természetével, önállóan felismeri a tüneteit, továbbá megfelelően képes használni az orvos által felírt gyógyszereket, akkor a betegsége nem fogja jelentősen korlátozni a mindennapjait.(szf) 
 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek