Gerinctérkép készül

Vitán felül áll, hogy a sikeres gyógyulás a tűpontos diagnózissal kezdődik. Ebben a Physio Trend élen jár: a Spine 3D és FreeMed állapotfelmérő rendszer Magyarországon csak náluk, Pesten és Gödön érhető el, a határon túl pedig legközelebb Rómában. A komplex mozgásszervi problémákkal foglalkozó fizikoterápiás központban teszteltük a felmérést, amely a testtartás és a járáskép, stabilitás részletes feltérképezésére szolgál.

EgészségünkSzijjártó Gabriella2024. 10. 18. péntek2024. 10. 18.

Fotó: South_agency

Pain Fotó: South_agency

Sugárzás- és fájdalommentes, kisgyermekkortól elvégezhető – nyugtat meg a sokoldalú Mihályi Emese (többek között gyógymasszőr, távol-keleti masszázsterapeuta, jógaoktató, dúla), és máris a FreeMed rendszerrel kezdünk. A különböző érzékelőkkel ellátott gumiszőnyegen oda-vissza kell sétálni, ezzel a pontos járásképet és a stabilitást tudják megnézni. Ezután helyben állás jön egy-két percig, mialatt az érzékelők bemérik, statikus állapotban hogyan terhelem a talpam, illetve mennyire stabil a tartásom. 

A komplex állapotfelmérés után személyre szabott kezeléssort állítanak össze a szakemberek

A monitoron a sötétebb piros pontok mutatják a szakembernek, hol nagyobb a terhelés a talpon. Nem kell aggódni amiatt, ha a bal és a jobb talp képe nem egyforma, ugyanis az emberek 99 százaléka nem egyformán terheli a két lábát. Természetesen nem mindegy az eltérés mértéke, ahogy a terhelés helye sem, ezek árulkodnak például a csípőproblémákról vagy a gerincferdülésről. Az így nyert információk alapján, ha szükséges, a pesti központban már talpbetétet is tudnak készíteni. 

A Spine 3D-felmérés következik, ami a háti és ágyéki gerinc állapotát vizsgálja. Háttal állok a gépnek, ami háromtípusú kamerarendszerrel (lézer, RGB és termo) van felszerelve, és a gerinc 3 dimenziós pozícióját láttatja csigolyánként. 

A háti és az ágyéki gerinc állapotát is vizsgálják

– Egyértelműen kirajzolódik a csigolyák elhelyezkedése, elcsúszás esetén annak iránya, láthatóvá válik a csigolyák közötti rések mértéke. Az állapotfelmérő rendszer kiváló segítséget nyújt szakembereinknek abban a tekintetben, milyen irányba szükséges indulni a kezelésekkel. 
Ha megvan a fájdalom oka – vagy éppen a sportregenerálódás, a nagyobb baj megelőzése a cél –, a legmodernebb orvostechnikai és fizikoterápiás eszközökkel állnak a betegek rendelkezésére, a szakemberek komplex terápiás sort tudnak ajánlani, akár bentlakással is. A különböző gyógytornáktól és speciális masszázsoktól a lézer-, a mágnes-, az ultrahang- meg a krioterápián át a reflexológiáig terjed a gyógypaletta (ezekről és a többi kezelési lehetőségről a honlapon bővebben lehet olvasni). 

Piros pontok mutatják, hol nagyobb a terhelés

Mihályi Emese elmesélte, hogy a rendszert kosárlabdázókkal és focistákkal is tesztelték, ebből szépen kirajzolódott, hogy a testük miként „alkalmazkodik” a sportágukhoz, a megszokott mozdulatsorokhoz. Például a kosárlabdázóknál látszik, hogy ha a játékos jobb kézzel dob, akkor arra van egy kicsit elferdülve a gerince, vagy az a lába, amelyikről elrugaszkodik, jobban be van dőlve a másiknál. Ennek a komplex állapotfelmérésnek a segítségével teljesen személyre szabott kezeléssort raktak össze a szakemberek annak érdekében, hogy a sportolók megőrizzék vagy visszakapják a fájdalommentes mozgás örömét. 
– Tudjuk, hogy egy magánintézménynél kulcskérdés a díj. A Spine 3D és FreeMed állapotfelmérő rendszer olyan részletes adatokat nyújt a gerincoszlopról, amire idehaza eddig csak az MRI volt képes, ám a 45 perces vizsgálat jóval olcsóbb annál, 25 ezer forintba kerül. A végén felállítunk egy kezelési javaslatot, minden esetben megbeszélve a betegekkel az anyagi kereteket, ennek megfelelően kombináljuk össze, mondjuk, a gyógytornát vagy a masszázst a gépi kezeléssel. Költséghatékony terápiát kínálunk, tudva azt, hogy nincs jobb reklám az elégedett, gyógyult betegeknél!
 


 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek