Ne vigyük túlzásba!

A karácsonyi időszak a legtöbb családban a vendéglátásról és a vendégjárásról szól, ami rendszerint együtt jár a nagy eszem-iszommal. A túlzásba vitt evés azonban számos kellemetlen, riasztó testi tünettel járhat, ilyen például a reflux kiváltotta mellkasi szorító érzés is, ami megtévesztésig hasonlíthat a szívkoszorúér-szűkület okozta fájdalomhoz.

Egészségünk(he) 2024. 12. 26. csütörtök2024. 12. 26.

Fotó: View Apart

Millenial,Friends,On,Santa,Hats,Celebrating,Christmas,With,Champagne,And Fotó: View Apart

Emésztőrendszerünk egészsége és mentális jóllétünk szempontjából is fontos a stressz hatékony kezelése – ma­­gyarázza dr. Pász­thory Erzsébet, a Gaszt­ro­en­te­ro­ló­giai Központ gasztroenterológus-belgyógyász szakorvosa. Az ünnepi lakmározások és a fokozódó stressz egyaránt előhozhatják a refluxos tüneteinket. 

Millenial,Friends,On,Santa,Hats,Celebrating,Christmas,With,Champagne,And
A karácsonyi túlevés ellen a legbiztosabb módszer, ha ilyenkor is mértéktartóan étkezünk (Fotó: View Apart)

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, melynek során a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, illetve akár a garatba és a szájüregbe is felkerül. A tünetei jól ismertek: a mellkas középvonalában jelentkező (a lapockák és a karok felé is kisugárzó) gyomorégést, illetve a savas felböfögést jellemzően az étkezéssel összefüggésben tapasztalják az érintettek, de lehajoláskor, fekvő helyzetben vagy a hasi nyomás fokozódásakor (pl. egy szorosabb ruhadarab viselésekor) is jelentkezhetnek.

A panaszokat az ünneppel járó stressz is kiválthatja: általános megfigyelés, hogy az ideges, szorongó vagy depressziós emberek körében magasabb arányban fordul elő a reflux, mint az átlagnépességnél. Ez esetben tehát nem betegség, hanem egy pszichoszomatikus eredetű tünet, egyfajta tükörképe érzelmi állapotunknak.

Mit tehetünk ellene?

Elsősorban önmérsékletet kellene tanúsítani, ám ha már „megtörtént a baj”, sokat segíthet egy fél­órás könnyű séta is. A megfelelő mennyiségű folyadék, elsősorban a szénsavmentes víz fogyasztása is csökkenti a teltségérzetet. Hasznosak a friss zöldségek és gyümölcsök, ezek rosttartalma ugyanis serkenti az emésztést. Gyógynövények közül az olyan szélhajtó, görcsoldó, az epe működését segítő hatású fajokból érdemes teát készíteni, mint az ánizs, az édeskömény, a borsmenta vagy a lestyán. Sokat segíthet nagy étkezések után egy kis probiotikum is akár élőflórás natúr joghurt vagy kefir formájában. 


Könnyen lehet tehát, hogy a típusos panaszokat nem a töltött káposzta vagy a bejgli, hanem az ünneppel járó idegeskedés vagy a magánytól való félelem okozza. Egyre több figyelem irányul az emésztőrendszer és az idegrendszer közötti különleges információs kapcsolatra, amit bél-agy tengelynek is hívunk – mondja dr. Pászthory Erzsébet. A bél és az agy kölcsönösen összehangolja egymás működését, vagyis agyunk hatással van a gyomor és az emésztés működésére, és a bélben zajló folyamatok is formálják érzelmeinket, hangulatunkat és magatartásunkat. A stressz például többféleképpen is hathat emésztésünkre: székrekedést, hasmenést, étvágytalanságot, vagy épp ellenkezőleg, fokozott étvágyat okoz; kísérheti, gyomorgörcs és hányinger. A reflux tehát holisztikus megközelítést igénylő kórkép, ahol a lokális szervi panaszok és a táplálkozásbeli tényezők mellett a lélekre is érdemes figyelmet fordítanunk. 

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav közvetve a szív működését is megzavarhatja, vagyis a refluxbetegség reflexes úton maga is kiválthat szívritmuszavart. A panaszokat tehát érdemes komolyan venni, és ki kell vizsgálni, hogy kizárhassuk a szíveredetű problémákat!


 

Elő a kistányérral!

Étrendünk jelentős szerepet játszik abban, hogy szervezetünk miként kezeli a stresszt. A kiegyensúlyozott táplálkozással „karbantartott” bélmikrobiom­mal könnyebben birkózunk meg a feszültségekkel. Reflux esetén a cukros finomságok, a nehéz, zsíros, fűszeres, valamint a magas savtartalmú ételek és az alkohol, kávé is kerülendők. Monspart Sarolta tájfutó-világbajnokunk tanácsolta, hogy 60 éves kor után csak kistányérral terítsünk, ez az ünnepi asztalnál is megszívlelendő. A kis adagokban történő gyakoribb étkezéssel elkerülhetővé válik a túlevés okozta kellemetlen tünetek kialakulása. 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek