Jól teszi, ha eszi

A zabpehely változatosan elkészíthető

Egészségünk(he) 2025. 01. 12. vasárnap2025. 01. 12.

Fotó: Győri-Dani Balázs

_MOR4032 Fotó: Győri-Dani Balázs

Manapság sokan reggeliznek zabpelyhet, hiszen az egyik legegészségesebb tápláléknak számít. Változatosan elkészíthető, magas a vitamin- és tápanyagtartalma is. Többféle B-vitamint, E-vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumí­niumot, cinket, foszfort, káliumot, vasat találhatunk benne. 

Könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, megelőzi a székrekedést és az elhízást. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A benne található béta-glükán segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, ami a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára lehet hasznos. Számos kutatás bizonyítja, hogy az elfogyasztott zab hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet. 

A gabonaféle remek energiaforrásnak számít, 100 grammonként 332 kalóriát tartalmaz, de lassan szívódik fel, így hosszabb időre biztosít telítettségérzetet. Ideális adag egy étkezés alatt 40-50 gramm, amely körülbelül 150-180 kalória energiabevitelt jelent. Az egyik legjobb szénhidrátforrás, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, növeli a kitartást, a gyorsaságot és a koordinációs képességet, így sportolás előtt is érdemes fogyasztani.

A zab összetevőit előszeretettel alkalmazza a kozmetikai ipar, a finomra őrölt zabot gyakran nevezik kolloidális zabpehelynek. Az USA-ban a szigoráról ismert Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) 2003-ban a kolloidális zabot bőrvédő és -ápoló anyagként ismerte el. Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a viszketést, ezért számos bőrbetegség, a száraz, viszkető bőr tüneteinek enyhítésére – például ekcéma – külső kezelés formájában hasznos lehet. 

Más vizsgálatokban pedig azt mutatták ki, hogy a zab korai – hat hónapos kor előtti – hozzáadása a csecsemők táplálékához csökkenti az asztma, az allergiás nátha és más allergiás betegségek későbbi kialakulásának kockázatát. 

Számtalan módja van annak, hogy a zabot beépítsük az étrendünkbe. Semleges ízének köszönhetően édes és sós receptekhez egyaránt alkalmas. Az egyszerű elkészítést azok fogják biztosan értékelni, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, de kevés idejük van az ételek elkészítésére. 
 

Jóízű, laktató és egészséges 

Bár nem tartalmaz glutént – mint a búza vagy az árpa –, a zabot gyakran együtt termesztik ezekkel a gabonákkal, és így benne is előfordulhat szennyeződésként glutén. Garantáltan gluténmentes zab a legtöbb gluténérzékeny számára legfeljebb napi 100 g mennyiségben fogyasztható. De nem minden gluténérzékeny fogyaszthat zabot, erről egyeztessen kezelőorvosával! 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek