Ami átsegít a klimaxon

A menopauza beköszöntével számos kellemetlen tünet keseríti meg a nők mindennapjait, ráadásul a hormonális változások miatt egyes betegségek kockázata is megnő. A táplálkozásnak fontos szerepe lehet a panaszok enyhítésében.

EgészségünkHabik Erzsébet2025. 02. 10. hétfő2025. 02. 10.

Fotó: Shutterstock

Olive,Oil,Pouring,Into,Plate,Of,Fresh,Greek,Salad,With Fotó: Shutterstock

Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A változókorba lépve a hölgyek más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzésében szintén segíthet az a diéta, melyet a Semmelweis Egyetem ku­­tatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl. 

A nők általában 45 és 55 éves kor között, 12 hónappal az utolsó menstruációjuk után lépnek a változókorba. A hormonális változások, például az ösztrogén termelődésének csökkenése azonban már évekkel korábban elkezdődik (perimenopauza). 

A tanulmány szerint 50 és 60 éves koruk között átlagosan 6,8 kilót szednek fel, testalkattól függetlenül. Az Egészségügyi Világszervezet 2016-os adatai szerint több mint felük túlsúlyos vagy elhízott. A súlygyarapodás általában a menopauza egyik első tünete, az ösztrogén fontos szerepet játszik ugyanis az anyagcsere és a testzsíreloszlás szabályozásában. A hormontermelődés csökkenésével ez átalakulhat, és több zsír rakódhat le az alhas tájékán (zsigeri zsír). Az ösztrogénszint esése az agyban található étvágy- és hangulatszabályozó ingerületátvivő anyagokra is hatással van, ezért a klimaxos nők jobban kívánhatnak bizonyos ételeket, különösen a magas cukor- és zsírtartalmúakat, melyek átmeneti hangulatfokozók és megemelhetik az energiabevitelt is. A negatív energiamérlegnek éppen ezért elengedhetetlen szerepe van a túlsúly kezelésében – mondja dr. Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének főiskolai docense. 

Az ajánlott súlyveszteség körülbelül fél-egy kiló hetente, elsősorban a zsírból, az izomzat megtartásával. Ez nagyjából 15-30 százalék energiabevitel-csökkenésnek felel meg a megszokotthoz képest, mely azt is jelenti, hogy naponta ideálisan 25 kalóriányi energiát kell bevinnünk testsúlykilo­gram­monként. 

Tudta?

Érdemes lemondani a hozzáadott cukrot tartalmazó ételekről, a feldolgozott, finomított élelmiszerekről, az alkoholról és koffeinről, a csípős, erős fűszerezésű fogásokról, és ami fontos: mellőzzük a dohányzást! 

A változókor egyéb, gyakori tünetei a hőhullámok, az éjszakai izzadás, fejfájás és ízületi fájdalom. A nők ebben az időszakban ingerlékenyebbek, érzékenyebbek lehetnek, és nehezükre eshet a koncentráció. A tünetek intenzitása és gyakorisága tehát változó, de életmódváltással befolyásolható. 

– Azt találtuk, hogy csupán 5 kilogramm leadásával a hőhullámok 30 százalékkal elviselhetőbbek. A rendszeres testmozgás szintén segíti az anyagcserét és csökkentheti a hőhullámok súlyosságát. A hormonális átalakulás éveiben rengeteg változás megy végbe a női testben, melyek közül bár az elhízás és a hőhullámok a legnyilvánvalóbbak, ezek további kockázatokat hordoznak magukban, ha nem figyelnek rájuk – magyarázza Erdélyi Alíz, a MDOSZ főtitkára. 

A zsigeri zsír gyarapodásához a szervezet is „alkalmazkodik” új hajszálereket kialakítva és több oxidatív szabad gyököt termelve, mely aztán intenzív védekező­reak­ciót vált ki. Az immunsejtek elszaporodhatnak a zsírszövetekben, melyek előbb kisebb fokú helyi gyulladásokhoz, hosszú távon pedig érrendszeri károsodáshoz vezethetnek. A menopauzába lépő nők ezért hajlamosabbak a kardiovaszkuláris betegségekre. Emellett a rákos daganatok (különösen a hormon­ér­zékeny mellrák), az inzulinrezisztencia, a kettes típusú cukorbetegség és a csontritkulás kockázata is magasabb náluk. 

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét. 

Ajánlott étrend és tippek az életmódváltáshoz

∗ Kevesebb, mint 5 g só naponta. 

∗ Legalább napi 300 g zöldség és 200 g gyümölcs, 5 adagra elosztva. 

∗ Napi 1-1,2 g fehérje testsúlykilo­grammonként, melynek fele növényi forrásból származik. 

∗ Hetente legfeljebb 350–500 g főtt/párolt/sült vörös hús. 

∗Hetente legalább két adag zsíros húsú mélytengeri hal (pl. lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia) vagy édesvízi halak közül pisztráng, busa. 

∗Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csi­cseriborsó vagy szója) hetente legalább egyszer. 

∗ Hetente egy húsmentes nap. 

∗ Napi 30 g sótlan dióféle vagy egyéb olajos mag. 

∗ 30–45 g rost/nap, főként teljes kiőrlésű gabonafélékből. 

∗ Mérsékelt zsiradékfogyasztás: napraforgóolaj sütéshez, olíva-, repce-, szójaolaj stb. salátaönte­tekhez. 

∗ Napi 33 ml/testsúlykilogramm folyadékbevitel (főként víz). 

∗ Megfelelő kalcium-, D-vitamin-, C-vitamin-, B-vitamin-, n-3 LC-PUFA- és ómega-3 zsírsavbevitel. 

∗ Napi fél liter tej kalciumtartalmának megfelelő tejtermék. 

∗ A rendszeres testmozgás elengedhetetlen. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek