Forrás: Shuttterstock
Táplálékunk fontos részét képezik az algák. A Monte Verde-i (Chile) régészeti leletek szerint a helyiek már 14 ezer évvel ezelőtt is hínárokat gyűjtöttek élelmiszer- és gyógyászati célra, míg a tengeri moszatot évszázadok óta használják az ázsiai konyhában egyedi íze miatt. Európában is megvan fogyasztásának a kultúrája, bár az ázsiaiakhoz képest nem eléggé kihasznált erőforrás. Régészeti leletek alig állnak rendelkezésre a hínár könnyen lebomló természete miatt, az viszont bizonyított, hogy alkalmazása Hippokratész korára vezethető vissza, amikor a hínárt étrend-kiegészítőként fogyasztották.
Az olyan országokban, mint Portugália, Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Írország, Dánia, Norvégia és Izland, a sós- és édesvízi algák fontos szerepet játszottak a partok mentén berendezkedett népek megélhetésében. Az alga nemcsak az étrendbe került bele, de a mezőgazdasági területeken trágyázására és a szarvasmarha-takarmány kiegészítésére is használták.
Ma ugyan ínyenc ételként és étrend-kiegészítőként tartjuk számon, történelmileg létfontosságú volt a túlélés érdekében a szükség és szegénység idején. Nyersen, főve vagy serpenyőben pirítva fogyasztották, vajba dobva ropogós „zöldszalonnaként” került szendvicsekbe; később rágódohány gyanánt, valamint féregtelenítésre, sőt a női libidó gyógyítására is használták.
A két legismertebb mikroalga a spirulina és a chlorella. A kékes-zöldes színű spirulina a NASA űrhajósainak étrend-kiegészítőjeként vált először széles körben ismertté. Hetven százalékban fehérjék teszik ki, vitaminokban, különösen B12-vitaminban és az A-vitamin provitaminjában, valamint béta-karotinban és jótékony hatású fitokemikáliákban gazdag.
Az édesvízi, zöld színű chlorellának magas a klorofill- és rosttartalma, ez utóbbinak köszönhetően jótékony hatással van a bélrendszer működésére, elősegítve a tápanyagok felszívódását. Antioxidánsainak köszönhetően erősíti az immunrendszert és a szervezet stressztűrő képességét, valamint elősegíti a sebgyógyulásos folyamatokat.
A két alga külön-külön is hatásos, de együttesen is fogyaszthatjuk, hogy egyedi hatásmechanizmusaik összeadódása révén nagyobb mértékben járuljanak hozzá az egészségünk megőrzéséhez.