
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Forrás: Shuttterstock
Táplálékunk fontos részét képezik az algák. A Monte Verde-i (Chile) régészeti leletek szerint a helyiek már 14 ezer évvel ezelőtt is hínárokat gyűjtöttek élelmiszer- és gyógyászati célra, míg a tengeri moszatot évszázadok óta használják az ázsiai konyhában egyedi íze miatt. Európában is megvan fogyasztásának a kultúrája, bár az ázsiaiakhoz képest nem eléggé kihasznált erőforrás. Régészeti leletek alig állnak rendelkezésre a hínár könnyen lebomló természete miatt, az viszont bizonyított, hogy alkalmazása Hippokratész korára vezethető vissza, amikor a hínárt étrend-kiegészítőként fogyasztották.
Az olyan országokban, mint Portugália, Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Írország, Dánia, Norvégia és Izland, a sós- és édesvízi algák fontos szerepet játszottak a partok mentén berendezkedett népek megélhetésében. Az alga nemcsak az étrendbe került bele, de a mezőgazdasági területeken trágyázására és a szarvasmarha-takarmány kiegészítésére is használták.
Ma ugyan ínyenc ételként és étrend-kiegészítőként tartjuk számon, történelmileg létfontosságú volt a túlélés érdekében a szükség és szegénység idején. Nyersen, főve vagy serpenyőben pirítva fogyasztották, vajba dobva ropogós „zöldszalonnaként” került szendvicsekbe; később rágódohány gyanánt, valamint féregtelenítésre, sőt a női libidó gyógyítására is használták.
A két legismertebb mikroalga a spirulina és a chlorella. A kékes-zöldes színű spirulina a NASA űrhajósainak étrend-kiegészítőjeként vált először széles körben ismertté. Hetven százalékban fehérjék teszik ki, vitaminokban, különösen B12-vitaminban és az A-vitamin provitaminjában, valamint béta-karotinban és jótékony hatású fitokemikáliákban gazdag.
Az édesvízi, zöld színű chlorellának magas a klorofill- és rosttartalma, ez utóbbinak köszönhetően jótékony hatással van a bélrendszer működésére, elősegítve a tápanyagok felszívódását. Antioxidánsainak köszönhetően erősíti az immunrendszert és a szervezet stressztűrő képességét, valamint elősegíti a sebgyógyulásos folyamatokat.
A két alga külön-külön is hatásos, de együttesen is fogyaszthatjuk, hogy egyedi hatásmechanizmusaik összeadódása révén nagyobb mértékben járuljanak hozzá az egészségünk megőrzéséhez.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu