Kép: A legjobb, ha teljesen elfelejted az alkoholt a várandósság alatt , Fotó: Prostock-studio, Forrás: Shutterstock
Döbbenetesen sok csecsemő születik magzatialkohol-szindrómával Magyarországon: a babák 2,4 százaléka érintett, azaz 1000-ből 24 gyerek fejlődését rombolja az anya alkoholfogyasztása – nyilatkozta a HVG-nek Katona István neurobiológus, a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos tanácsadója.
Már kevés mennyiségű alkohol is befolyásolja az idegrendszer fejlődését, ezért a teljes absztinencia javasolt azoknak a pároknak, illetve nőknek, akik gyermekvállalásra készülnek – figyelmeztet a neurobiológus. Sokakban még ma is élnek olyan tévhitek, hogy például a barna sör fogyasztása a terhesség alatt jót tesz az italban található vitaminok miatt, a vörösbor pedig a vérképzést segíti. Holott az alkohol és annak lebontási terméke, az acetaldehid méreg az őssejtek számára, károsítja azok örökítőanyagát, illetve sejthalált okoz. Az idegrendszer alapját képező 3 milliméteres velőcsőből, amiből az első trimeszter végére kifejlődnek az agyterületek, megjelennek az első reflexfolyamatok. – Ekkor alakul ki a többi szervkezdemény is, ezért ebben az időszakban a legsúlyosabb az alkohol hatása – magyarázza a szakember.
Az alkoholt fogyasztó várandós nő gyermekében kialakuló fejlődési rendellenességeket alkohol-spektrumzavarnak nevezik. A spektrumzavar kifejezés azért is találó, mert a rendellenességek formája, mértéke igen széles skálán mozog – ezért a probléma felismerése, a diagnózis sem olyan egyszerű. Már az is súlyos következményekkel járhat, ha valaki hetente kétszer iszik meg 3-4 italt, ugyanis a méhlepényen keresztül a magzatba bejutó alkohol sokkal nagyobb koncentrációt ér el, ezáltal pedig súlyos kárt okoz a fejlődő idegrendszerben. Ugyanis az alkohol miatt a csecsemő agyának térfogata csökkenhet, különösen az agykérgi, összetett kognitív funkciókért felelős szürkeállomány méretében tapasztalható zsugorodás az egészséges gyermekekhez képest – tette hozzá a kutató.
A lap cikkében megemlít egy amerikai kutatást is, amiben közel 12 ezer, 2005 és 2008 között született gyermek fejlődését követték nyomon 21 orvosi centrumban. A felmérésekből kiderült, hogy még azokban a gyerekekben is megemelkedett a mentális betegségek kialakulásának kockázata, akiknek az édesanyja „csupán” heti 2-3 italt ivott az első trimeszterben, és miután kiderült, hogy várandós, azután már nem fogyasztott alkoholt. Szintén érdekes az az eredmény, miszerint azon nők gyermekeinél, akik a terhesség alatt sem mondtak le az italról, 9–10 éves korban már jelentősen magasabb a depresszió, a figyelemzavaros és impulzív viselkedés előfordulása.