Nem csak a kolbász a bűnös

Bár ritka betegség a kolbászmérgezésként is emlegetett botulizmus, ez a legsúlyosabb ételmérgezés, amely megfelelő kezelés hiányában gyorsan végzetessé válhat.

EgészségünkHabik Erzsébet2025. 08. 08. péntek2025. 08. 08.

Kép: A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, Fotó: Max kegfire, Forrás: Shutterstock

Nem csak a kolbász a bűnös
A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni
Fotó: Max kegfire Forrás: Shutterstock

A neve ugyan azt sugallja, de a kolbászmérgezést nem csak húskészítmények, hanem zöldségfélék és gyümölcsök is okozhatják. Kórokozója, a Clostridium botuli­num oxigéntől elzárt környezetben, például talajban él. Innen kerülhet a vizekbe, a növényekre és mezőgazdasági termékekre. Az állatok bélrendszerében is megtalálható, és a trágyázás során a talajba juthat, majd onnan a takarmányon keresztül más állatok fertőzését okozhatja. A feldolgozásuk során a baktériumok a nyers húsra kerülhetnek, és megfelelő hőkezelés hiányában elszaporodva botulotoxint termelhetnek. 

Ez a toxin a legerősebb ismert szerves méreg, amelyből már 1 mg tisztított toxin halálos lehet az emberre, ugyanis megtámadja a szervezet idegrendszerét.

 Ez az izmok gyengeségét és bénulását okozhatja, például azokét, amelyek segítik a mozgást, a beszédet és a nyelést. Ha a méreganyagok megtámadják a légzést irányító idegeket is, az végzetes lehet – nyilatkozta dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Borsnak. 

A,Person,Making,A,Disgusted,Face,While,Looking,At,Spoiled
Nyáron gyakoribb lehet a botulizmus előfordulása, a meleg kedvez a baktérium szaporodásának Fotó: frantic00 /  Shutterstock

A nem megfelelően tartósított ételek is veszélyesek lehetnek. Ha például egy házi befőttet nem megfelelő hőkezeléssel vagy nem steril körülmények között készítenek el, az ideális környezet a baktérium számára. Ugyanez igaz a házi készítésű füstölt húsokra és kolbászokra is, amelyeknél a helytelen füstölés vagy tárolás okozza a problémát. De ritkán akár bolti konzervek is veszélyt jelenthetnek: a baktériumot és toxinját számos élelmiszerből kimutatták már, például kukoricakonzervből, zöldbabból, levesekből, céklából, spárgából, gombából, spenótból, tonhalból, csirkéből és csirkemájból, májpástétomból, löncshúsból, sonkából, gyümölcsökből, füstölt és sózott halból. Ezért ha sérült a csomagolás, púpos a doboz, szokatlan a szaga vagy az állaga, tilos elfogyasztani az ételt. 

Jó tudni

A botulizmus nem fertőző, azaz nem terjed emberről emberre. 

Az otthoni befőzési módszerekkel tartósított finomságok nagyobb valószínűséggel lehetnek szennyezettek, mint az élelmiszerboltokban találhatóak. 

Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. 

A botulizmus tünetei általában 12–36 órával a fertőzött étel elfogyasztása után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra és tíz nap is. A kezdeti panaszok közé tartozik a levertség, izzadás, izomfájdalom és hasi diszkomfort. Később specifikusabb tünetek is megjelenhetnek, mint a petyhüdt bénulás, lelógó szemhéj, kettős látás, szédülés, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavarok, valamint gégebénulás. Ezek jelentősen befolyásolják a látást, beszédet, nyelést, mozgást és a légzés képességét – hívja fel a figyelmet dr. Balaicza Erika. A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni, az antitoxikus kezelés és a beteg ellátása kórházban történik.

A botulizmus diagnosztizálásához az orvos először fizikális vizsgálatot végez. Kikérdezi a beteget és ellenőrzi, hogy vannak-e gyenge vagy bénult izmai. Mivel a tünetek hasonlóak lehetnek más betegséghez – mint például a stroke, az agyhártyagyulladás és a Guillain–Barré-szindróma – fontos, hogy további vizsgálatokat is végezzen: ehhez szükség lehet vérvételre, koponya-MR-re vagy CT-re, gerincfolyadék-vizsgálatra, ideg- és izomfunkciós vizsgálatokra. Ha a fertőzés beigazolódik, a kiváltó októl és súlyosságtól függően a kezelőorvos alkalmazhat gyógyszeres kezelést, ha légzési problémák is vannak, lélegeztetőgépre helyezheti a beteget. A fertőzésnek lehetnek szövődményei, például megbéníthatja azokat az izmokat, amelyek segítik a nyelést és a légzést, kialakulhat hosszú távú gyengeség, fáradtság, légszomj, tüdőgyulladás és idegrendszeri problémák. A botulizmusból való felépülés heteket, hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet, de szerencsére a legtöbb ember, aki azonnali kezelésben részesül, két héten belül teljesen meggyógyul. 

Hogyan lehet megelőzni?

  • A méreganyag viszonylag hőérzékeny, legalább tíz percig tartó forralás vagy alapos átsütés után már nem okoz megbetegedést, ezért főzzük meg alaposan az ételeket. Két órán belül hűtsük le és tároljuk hidegben, ez megakadályozza, hogy a baktériumok spórákat termeljenek.
  • Nem tanácsos sérült, felpúposodott konzerveket megvásárolni, mert ez a baktériumok által termelt gáz jelei lehetnek. 
  • A talajjal szennyezett sebeket alaposan meg kell tisztítani. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!