Az orvos válaszol

UTAZÁS jeligére. Olvasónk munkája miatt gyakran kényszerül órákig tartó repülő- vagy autóútra. Egyre többet hall az utazás alatt fellépő életveszélyes vérrögösödésről. Azt kérdezi, mitől keletkezhet és hogyan védekezhet ellene?

EgészségünkDr. Szirmák Eszter2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Az orvos válaszol

A vérrögök leggyakrabban az alsó végtag vénáiban alakulnak ki. A keletkezés helyéről leszakadva, a tüdőbe jutva életveszélyes tüdőembóliát okozhatnak. A vérrögösödés már négyórás úton is felléphet. Minél tovább tart az út (különösen ha a hosszú út alatt mozdulatlanul ülünk), a kialakulás kockázata annál nagyobb. Fokozza a veszélyt, ha az utazó túlsúlyos, és a combtájék nyomása miatt az alsó végtagban a vér még jobban pang. Akkor is fokozódik a kockázat, ha valaki alacsony vagy éppen magas növésű. A véralvadást egyébként is fokozó hatások - ilyen a fogamzásgátló hormonkezelés, egyes véralvadási rendellenességek, az alsó végtagi visszeresség - tovább növelik az utazás alatt kialakuló vérrögösödés veszélyét.
A BBC News cikke szerint a WHO arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak egy, hosszú út lehet káros. Fokozza a vérrögösödés veszélyét az is, ha valaki gyakran rövid utat tesz meg, mert a vizsgálatok szerint a véralvadási készség fokozódása az út után négy héttel még fennállhat.
A legfontosabb védekezés az, ha az út alatt tornáztatjuk a lábunkat. Ha csak lehet, célszerű többször megállni az autóval, kiszállni és jól megmozgatni minden tagunkat. A repülőn is ajánlatos időnként mozogni, sétálni. Időközben pedig bokakörzéssel, a lábfej fel-le mozgatásával kell fokozni a vérkeringést az alsó végtagokban. Otthonra pedig jógagyakorlatokat javaslok, mert fokozzák a szövetek közti folyadék és a nyirok áramlását.
Fontos a kellő folyadékbevitel, hogy a vér ne "sűrűsödjön be". Akiknél fokozott veszély áll fenn, az út előtt vegyenek be aszpirint. Komoly kockázat esetén véralvadásgátló injekciós kezelés is szóba jöhet. Célszerű a hosszabb út előtt a háziorvossal megbeszélni a személyre szabott megelőzés fő elemeit.
Ajánlom még a kamrapolcról az almaecetet, amely ereket összehúzó hatással bír. Emellett olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a visszerek duzzanatát és gyulladását. Javaslom olvasónknak, hogy reggel és este kenje be vele a kitágult vénákat.

Ezek is érdekelhetnek