A prosztatarákra elsősorban a fájdalom és a vizelési panaszok hívják fel a figyelmet, de bizonyos esetekben a hátfájás is utalhat a daganatra, bár ez sosem az egyetlen jele a betegségnek – tájékoztatott dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa.

Milyen tünet figyelmeztet a prosztatarákra?

Az összefüggés abban állhat, hogy előrehaladott prosztataráknál a daganatos sejtek a prosztatából kiindulva más testrészekhez is eljutnak, és az áttétek általában először a csontokban jelennek meg. A hát alsó szakasza, a csípő és a bordák pedig a prosztatához igen közel helyezkednek el. Tehát a hátfájdalom ebben az esetben nem a mozgásszervek problémáiból, vesebetegségből vagy valamilyen gyulladásból ered, hanem a daganat okozza.

Szerencsés esetben mire ez a fájdalom kialakul, a prosztatarákról már megszületik a diagnózis. Fontos azonban, hogy ne várjuk meg azt a stádiumot, amelyben már következmények és így panaszok is megjelennek, hanem már az első tünetek észlelésekor forduljunk urológushoz.

Ha a betegség korai stádiumaiban elkezdődik a kezelés, igen jók a túlélési esélyek, míg a későn felfedezett esetek miatt még mindig a prosztatarák a vezető halálok a daganatos betegségek listáján.

Mely tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

Gyakori, sürgető vizelési inger, amely éjjel is jelentkezhet.
Probléma a vizelés elindításával és befejezésével.
Vizelet visszamaradása.
Vizelés és/vagy ejakuláció közben jelentkező fájdalom.
Vér megjelenése a vizeletben.

Ha ilyen jelenségeket tapasztalunk, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolnunk, hiszen ezek lehetnek a prosztatamegnagyobbodás és -gyulladás jelei is. Minden vizelési vagy szexuális típusú problémánál érdemes orvoshoz fordulni, még az egyszerűbb panaszok is gyorsabban rendeződnek, ha korán megkezdődik a kezelésük. De a prosztatarák alattomosan is jelentkezhet, ami azt jelenti, hogy kezdetben gyakran teljesen tünetmentes – hangsúlyozza a szakorvos.

Azonban urológiai kivizsgálással – PSA-szűréssel, tapintásos és ultrahangos kontrollal – jól kiszűrhető a betegség, míg 50 év felett tünet nélkül is ajánlott a kétévenkénti urológiai vizsgálat.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.