Nemrég új, a kutyáinkat támadó kórságról számoltak be a szakemberek annak kapcsán, hogy már nem csak a törpe-, hanem az úgynevezett lepkeszárnyú szúnyogoktól is védeni kell négylábú barátainkat és saját magunkat is.

Új betegség fenyegeti kutyáinkat

 

Már a lepkeszárnyú szúnyog által terjesztett kór is fenyegeti kutyáinkat Fotó: Kállai Márton

A törpeszúnyogok évek óta jelen vannak életünkben, s a kutyák szívférgességének kialakításában játszhatnak szerepet. Most állatorvosok arról adtak hírt, hogy két másik kórokozó, a Leishmania infantum és a Leishmania donovani nevű egysejtű terjedésére is számítani kell, ezeket a lepkeszárnyú szúnyogok terjeszthetik.

Az egysejtű a gazdaállat fehérvérsejtjeiben élősködik. A‚fertőzés emberről állatra, illetve állatról emberre közvetlenül nem terjed, de a lepkeszúnyogok közvetítésével átvihető. Elsősorban a Földközi-tenger térségeiben fordul elő, de már találkoztak vele német, svájci és belga területen is, így számolni kell vele idehaza is.

A kór tünetei három hónap vagy akár több év múlva jelentkeznek, a diagnózis felállítása nehéz. A fertőzés a kutya lesoványodásával és a nyirokcsomók megduzzadásával jár. Jellemzőek a bortünetek is, melyek szőrhiányban – például a szem körül – és a bor súlyos mértékű száraz pikkelyesedésében jelentkeznek. Kialakulhat vese és májelégtelenség, orrvérzés, hasmenés, ízületi gyulladás, szem- és idegrendszeri panasz is. A betegség gyógykezelése gyakran eredménytelen, így a hangsúlyt a megelőzésére szükséges helyezni. Vagyis elkerülendő, hogy a szúnyog megcsípje a kutyát.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.