A "Cé" Laci

A dombok közé szorult zalai falu határában nehéz a gazdálkodás. Jövedelem alig. A vállalkozásba kezdett gazda azt fontolgatja, feladja az egészet. Segédmunkásra sem jut. Nem is kell, egypárszor megjárta már. Munkanélküliekkel próbálkozott, de a felfogadott ember csak kárt okozott, a karám vezetékére kapcsolta a kis tévét, azt bámulta, a marhák meg elbitangoltak. No de azért egy megbízható napszámosra lehet számítani a faluban, a "Cé" Lacira.

Egyéb2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
A "Cé" Laci

A falubeliek bólintanak. A "Cigány" Lacit szívesen hívják, ha kell a segítség. Nem ez a neve, de az egész faluban Cé vagy Cigány Lacinak nevezik. Nem rosszallásból, mert - hamar kiderül - majd' mindenki kedveli. Szorgalmas, szavahihető. Mikor bajba került, segítettek rajta. Az önkormányzat elbontotta a lakást, s akkor - ahogy Laci mondja - egy "fehér bőrű" barátja  felajánlotta a pincéjét.
{p} Zötykölődünk a rövid földúton. Cé az udvaron nézelődik - ha ugyan annak lehet nevezni a bekerítetlen, zöldellő területet. Festői környezet. Itt rendezkedett be a 49 éves férfi. Barátságosan fogad, nincs szégyellnivalója, a pinceszoba szerény felszereltségű, de tisztaság uralkodik benne. Bérleti díjat nem fizet, ledolgozza.
- Napszámból él?
- Abból. Ha hívnak, megyek. Fát fűrészelek, állatot gondozok, mikor mivel bíznak meg. Nyolc órára kétezer-ötszáz a tarifa.
- Hallott az alkalmi munkavállalói könyvről?
- Van igazolványom a hatóságtól, de ilyen könyvről nem tudok. Senki sem mondta. Nem is tudják a faluban. Azelőtt dolgoztam Zalaegerszegen meg a helyi téeszben is, de megszűntek a munkahelyek.
- Próbált keresni?
- Hát persze. De nincs szakmám. Csak segédmunkát tudok végezni. Tizenketten voltunk testvérek, apa nélkül nőttünk fel, hogyan tanulhattam volna? Pedig asztalos szerettem volna lenni. Mindig barkácsolok, magam alakítottam ki a lakrészemet is. Egy képzettséget azért szereztem: motorfűrész-kezelést tanultam. Ennek hasznát veszem.
Erős, jókötésű ember Cé Laci, furcsállom, hogy egyedül él.
- Volt családom, a fiam tizennégy éves. Az élettársammal maradt, de segítem. Jól tanul, zenél. Szeretném, ha többre vinné. Rendszeresen járok hozzájuk.
- Közel az uniós csatlakozás, egy ugrásnyira az osztrák határ. Gondolt-e rá, hogy ott próbál szerencsét?
- Alig várom. Segédmunkásként minden melót tudok vállalni, és ott a motorfűrészes vizsgám. Szeretnék kimenni. Tudja, nincs más álmom, mint egy takaros kis lakás. De ide visszatérek. Ez a falu az otthonom - mondja felvillanyozva.
Közben megered a kora tavaszi, reményt hordozó eső.

Ezek is érdekelhetnek