A sertésmesterek az íz őrei

Ízlelgetem a szót: sertésmester. Határozottan jól hangzik, kifejez valami újat, valami mást, ami felé a paraszti világ elindult,

EgyébBozsér Erzsébet2004. 04. 30. péntek2004. 04. 30.
A sertésmesterek az íz őrei

A Sertésmester nevet adta egy évvel ezelőtt tizenöt sertéstartó gazda tenyésztési és értékesítési szövetkezetének, amely az előzetesen elismert termelői csoport kategóriájába tartozik. Ma már tizenhat, kisebb-nagyobb sertésállománnyal rendelkező gazdálkodó tagja Letenyétől a Veszprém megyei Nyírlakig.
{p} - Baráti alapon szerveződtünk, jól ismertük egymást, és azt gondoltuk, együtt többre jutunk. Hétszázötven koca van a kezünk alatt, ami egyenlő évente 15-20 ezer hízó felnevelésével. A tagság tovább bővül, az idén már ketten-hárman megkerestek, hogy szeretnének csatlakozni hozzánk - magyarázza Peszlen Tibor elnök a zalaegerszegi kis bérelt irodában, amelynek lelke az információkkal, adatokkal teli számítógép.
- Huszonnégy órán belül belekerülnek a piaccal, a jogszabályokkal, a pályázatokkal kapcsolatos legfrissebb ismeretek - büszkélkedik. - Tisztában vagyunk vele, hogy az információ hatalom. Az értékesítési nyilvántartások is rendelkezésre állnak, egyszóval minden, ami a szövetkezet működéséhez szükséges. Tagjainkat folyamatosan tudjuk tájékoztatni, elég egy telefonhívás, és máris megkapják a legfrissebb információt. Szeretnénk internetes kapcsolatrendszert kiépíteni. Több csatornán intézzük a hízott sertések eladását, s eddig mindig találtunk rájuk vevőt. Tavaly a nettó árbevételünk százmillió forint volt, az idén január-februárban hatvanmilliónál tartottunk. Ha valahol gond támad, nem roskadunk magunkba, hanem megkeressük a megoldást.
{p} - Hullámvölgyben is van megoldás?
- Nem az értékesítés, hanem az ár nyomja a termelőket. Ezen a héten  240 és 235 forint volt az első- és a másodosztályú disznó felvásárlási ára, ami azt jelenti, minden állaton öt-hatezer forint a veszteség. Tavaly decemberben kétszázhúsz forintért vették a sertést. Furcsa helyzet alakult ki a piacon: a magyar terméket állami támogatással exportálják, de továbbra is érkezik az importáru, így a támogatásos exportnak nincs hatása. Feszültséget okoz az is, hogy nagyon drága a takarmány: most az értékesítési ár 87 százalékát teszi ki, míg máskor 60-65 százalék szokott lenni. Úgy látjuk, nagy szükség lenne ágazati marketingre, a magyar húst, annak hagyományait, a jó minőségű gabonával hizlalt sertést kellene megismertetni, mert meg vagyok győződve róla, hogy minőségével, ízeivel verhetetlen. Május 1-jétől a mi "ízdisznóinknak" lesz keletjük. Elhúzódó válság jellemzi az ágazatot, amire senki sem számított. A vertikum szereplői most egymás ellen dolgoznak. De azt is tudni kell, hogy az import addig olcsó, amíg van belső konkurencia, és egyáltalán nem járnak jól a feldolgozók, ha tönkremennek a hazai sertéstermelők...
{p}- Mekkora állománnyal rendelkezik?
- Pusztaszentlászlón van a sertéstelepem, és általában nyolcszáz a létszám. Hetvenkocás törzsállományom van, lapály és nagy fehér keresztezéssel, illetve Hungahib 39-essel állítom elő a végterméket. Jó minőséget kapok, 56-57 százalékos húskihozatallal. Termőföldem nincs, de azok sincsenek jobb helyzetben, akiknek van. Növénytermesztővel mindenképpen ki kellett alakítani a kapcsolatot, nemcsak a takarmánybeszerzés, hanem a trágyaelhelyezés miatt is. A trágyakezelés a legnehezebb kérdés nálunk, de tagjaink vagy már megvalósították az előírásoknak megfelelő beruházásokat, vagy már dolgoznak rajta, hogy megvalósítsák.
- Milyen szakembereket foglalkoztatnak?
- Csak a jogtanácsos és a könyvelő szerződött szakember, a környezetvédelmi és itt az irodában az információkért felelős, felsőfokú végzettségű kolléga a holdudvarhoz tartozik, amikor kellenek, kéznél vannak.  Az elnöki poszton sem kaphatok fizetést, csak útiköltség-térítést. Az irodát és a számítógépet az eladott sertések kilója után befizetett egy forintokból és pályázatokból tartjuk fenn. Tavaly 8 millió 370 ezer forintot nyertünk. A tervünk az, hogy vertikumot építsünk ki, vagyis legyen takarmánykeverőnk és feldolgozónk is. Így már meg tudunk élni, mert ráfizetésből sokáig nem lehet tengődni.
A szakember elárulja, hogy csak a sertéstartásból maga sem élne meg jelenleg, ha nem állna több lábon. Kereskedelemmel is foglalkozik, és SAPARD-pályázatokat ír másoknak.