Recept

Jobb napok és kopp napok

Egyéb2004. 04. 22. csütörtök2004. 04. 22.
Recept


Tavaszi erőleves gazdagon
40 dkg csirkeaprólékot, 40 dkg felszeletelt leveszöldséget, 1 evőkanál paradicsompürét, l felvert tojásfehérjét alaposan elkeverünk, majd lassan felengedjük 3 l vízzel. Ízlés szerint sózzuk, felforraljuk. Ekkor hozzáadunk 1 fej vöröshagymát, l gerezd fokhagymát, l levél kelkáposztát, gombát, burgonyát, paprikát, paradicsomot, néhány szem egész borsot. Lassú tűzön főzzük, ne keverjük meg! Gondosan leszedjük róla a habot, majd leszűrjük. A leveszöldséget felkarikázzuk, forró levessel leöntve tálaljuk.
{p}
Velővel töltött karaj, ahogy Irénke készíti
4 szelet (körülbelül 80 dkg) karajt kiklopfolunk vékonyra és besózzuk. Elkészítjük a tölteléket: 1 fej közepes hagymát zsíron megdinsztelünk, hozzáadunk 10 dkg felaprított gombát, majd 30 dkg velőt. Sózzuk, borsozzuk. 2 tojást felverünk és a töltelékhez adjuk. Kis ideig keverjük, de ne legyen belőle rántotta! A masszát elosztjuk a hússzeleteken, felgöngyöljük és bepanírozzuk. Forró olajban kisütjük. Fokhagymás tartárral és burgonyakrokettel tálaljuk.
{p}
Túrós, töltött rakott palacsinta
A megszokott módon kisütünk 10-12 darab palacsintát. Negyed kg tehéntúrót elkeverünk 2 tojással, 5 dkg rumba áztatott mazsolával, ízlés szerint porcukorral. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Kivajazott hőálló tálba fektetjük úgy, hogy az egyik vége felfelé álljon. A következő sor félig az előzőn feküdjön, és így tovább, míg el nem fogy. 3 dl tejfölt simára keverünk fél dl tejjel, vaníliás cukorral, és ráöntjük a palacsintákra. Sütőben átsütjük, melegen tálaljuk.
{p}
Borleves
Felforralunk 8 dl fehérbort 4 dl vízzel, reszelt citromhéjjal, 2-3 szem szegfűszeggel. Ízesítjük pár csepp citromlével. 2 tojássárgát habosra felverünk 8 dkg porcukorral, és állandó kevergetés mellett lassan a borhoz szűrjük. Amikor a leves mártás sűrűségűvé válik, azonnal tálaljuk!
{p}
Rántott töltött gomba
Megtisztítunk 8 közepes nagyságú gombát. A gombaszárakat apróra vágjuk. Fél fej felaprított vöröshagymát megdinsztelünk. Hozzáadjuk a gombaszárat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk l csokor felaprított petrezselyemzölddel,  1 felvert tojást keverünk bele. Kocsonyásodásig sütjük, majd ezzel a masszával megtöltjük a gombákat. Szokásos módon panírozzuk és közepesen forró olajban kisütjük. Tartármártással és burgonyapürével tálaljuk.
{p}
Rizskoch
10 dkg rizst 1 l tejjel felteszünk főni. Négyfelé vágunk egy fél vaníliarudat és beledobjuk. Lassú tűzön főzzük, míg a rizs megpuhul. Ha szükséges, pótoljuk közben a tejet. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Kivesszük a vaníliarudat. Belekeverünk 6 dkg porcukrot és 3 dl tejszínből felvert kemény habot. Egy pudingformát kiöblítünk hideg vízzel és beleöntjük a rizst. 3-4 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt fél órával kiborítjuk a formából egy tálcára. Szörppel vagy lekvárral leöntve tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek