Ritmusok - Érzések

Énekmondó. Lou Reed új erőre kapott! A rocktörténelem egyik kulcsfigurája eredetileg írónak készült, de mégsem sikerült remekművekkel előrukkolnia - ezzel szemben megteremtett egy semmivel össze nem téveszthető alternatív műfajt.

EgyébBorzák Tibor2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Ritmusok - Érzések

Zenekara, a Velvet Underground 1970-ig próbálkozott az áttöréssel, kevés sikerrel. Szólistaként viszont egészen bejött neki, a Walk In The Wild Side című nótája az utat is megmutatta számára: Bob Dylan-féle énekmondás az élet sötét dolgairól. Lou Reed kezdetben nagyszerű segítőre talált David Bowie személyében. Később az énekes-gitáros fiút hatalmába kerítette a drog, de sikerült visszatalálnia a jó útra. Nem véletlenül utaltam arra az elején, hogy újra erőre kapott.
{p} A hatvanegy éves (!) mestertől megint fantasztikus albumokat kapunk, ilyen volt a tavalyi Edgar Allan Poe korongja. És most itt a dupla koncertlemez! Lou 2003. június 24-én a Los Angeles-i Wiltern Theatre színpadán adott felejthetetlen hangversenyt, melynek anyaga Animal Serenade címmel jelent meg. A művész meghatározó dalai, például a Heroin, a The Raven, a Dirty Blvd., a Street Hassle sem hiányoznak a jól szerkesztett kiadványról.
(Warner Music/Sire/Reprise)

{p} Rocksuli. Tavaly ősszel mutatták be Amerikában a Rocksuli (Scool Of Rock) című fergeteges vígjátékot, melynek európai premierje novemberben, a Londoni Filmfesztiválon volt. Most végre hozzánk is eljutott - nemcsak a mozidarab, hanem a produkció zenéjét tartalmazó lemez is. A sztori túlságosan egyszerű: a főhős ráveti magát egy helyettes tanári állásra, hogy közel kerüljön a fiatalokhoz, majd a zenére fogékony tinikből titokban rockzenekart szervez. Mivel kell hozzá egy kis műfajtörténet is, ezért legismertebb nótáikkal felvonulnak a legnagyobb bandák, hogy színvonalas zenei anyagot lehessen produkálni a háttérben.

{p} Ám a rock klasszikusai főszereplővé válnak, többek közt "feléled" a Who, a Doors, a Cream, a Led Zeppelin és a T-Rex. És olyan nagy nevek, akik a lemezre nem kerültek fel, csak a filmben láthatók, például David Bowie vagy az AC/DC. A régi öregek mellett a mai bálványok sem hiányoznak, a hard rock angol képviselője, a Darkness, illetve az amerikai duó, a Black Keys. S ha lúd, legyen kövér: a film sztárcsapata, a Scool Of Rock betétdalainak is szorítottak helyet az albumon, az It's A Long Way című számuk például egy AC/DC-nóta feldolgozása.
(Warner Music/Atlantic)

{p} Lassúkezű. "Sok év után olyan a zenéje, mint egy régi, jó barát. Mindig ott motoszkál a fejemben, és ott van a horizonton. Mindig is bíztam a tisztaságában és mindig is bízni fogok benne" - vélekedik Eric Clapton a blueszene meghatározó személyiségéről, Robert Johnsonról. A "lassúkezűnek" elnevezett gitáros legújabb albumát példaképének szenteli. A Me And Mr. Johnson című kiadványon 14 dal hallható azon 29 közül, melyet a misztikus bluesmester a harmincas években rendkívül rövid karrierje során felvett.
{p}Robert Johnson nemcsak a chicagói titánokra volt hatással, hanem még a Rolling Stones legénységére is. És hát Claptonra... A tizenhatszoros Grammy-díj-nyertes gitárvirtuóz méltó emléket állít Mr. Johnsonnnak. Nem nehéz neki azonosulni a szerzeményekkel, hiszen a műfaj és jeles képviselője, illetve annak látásmódja is rendkívül közel áll hozzá. Eric Clapton 1994-ben (From The Cradle) és 2000-ben (Riding With The King) már visszanyúlt a gyökerekhez, utóbbi alkalommal a blues királyával, B. B. Kinggel készített közös lemezt. Soron következő "tisztelgésében" zseniális kortársak segítették, a zenészek között ott van Billy Preston, Steve Gadd és Andy Fairweather.
(Warner Music/Reprise)