Ritmusok - Érzések

Gospel. Szerencsére ez a Jackson nem rokona az oxigénsátorba menekülő Jacksonnak. Mahalia Jackson ugyanis méltóságteljesen, szívből és ösztönösen énekelt, istenáldotta tehetségét már gyermekkorában felfedezték a baptista kórusban.

Egyéb2004. 04. 22. csütörtök2004. 04. 22.
Ritmusok - Érzések

Aztán felkarolták a dzsessz óriásai, a pódiumon a legnagyobbak mellett szerepelt. Mahalia az amerikai néger gospel-szólisták közül mindmáig a legismertebb, annak ellenére, hogy 1972 óta nincs köztünk. Lemezeire ismét igény mutatkozik, s ez nem véletlen, ugyanis mostanság hiány van a megrendítően drámai előadói stílusú művészekből.
{p} A gospel királynőjének albumai egymás után látnak (újra!) napvilágot, köztük emlékezetes koncertjei, válogatáslemezei. A The Essential Mahalia Jackson című dupla korongon az énekesnő pályafutásának kiemelkedő felvételei sorakoznak, köztük számos olyan dzsessz-klasszikus, mint a When The Saints Go Marching In, a Down By The Riverside. Bónuszként az I'm Goin' To Live The Life I Sing About In My Song című, eddig kiadatlan koncertfelvétel szerepel. Itt a remek lehetőség, hogy a fiatalabb generáció is felfedezze magának ezt a nagyszerű asszonyt.
(Sony Music/Comumbia/Legacy)
{p}  Skótok. Négyen vannak és skótok. A Travis nevű formáció 1996-ban alakult, s azóta három albumot adtak ki. Az Oasis, illetve a Radiohead stílusát ötvöző muzsikájukkal viszonylag gyorsan befutottak, még Amerikában is, ahol egyáltalán nem könynyű eltalálni a közönség éppen aktuális ízlését. Lemezeik több millió példányban fogytak el, s a legutóbbi, 12 Memories című korongjukból is egymilliónál több talált már gazdára. Az együttes sorrendben negyedik hanghordozóján már nyoma sincs a példaképek utánzásának. Sokkal karakteresebbek, nemcsak zenében, hanem témában is. Bátran nyitottak például a szimfonikus hangzás felé, s politikát vittek a szövegeikbe. Mindezek emelik a lemez színvonalát.
{p} Pedig egy éve még veszélyben forgott a csapat jövője, Neil Primrose dobos súlyos balesete után sokan befejezettnek látták a Travis-sztorit, ám Neil olyannyira összeszedte magát, hogy képes volt bevonulni a stúdióba. A lemez címéhez híven 12 dalt tartalmaz, de az utolsó csak rövid szünet után, mintegy "rejtett bónuszként" szólal meg, melynek szövegét a fekete borítólapon fényes fekete betűkkel nyomtatták - hogy némi talány is legyen a dologban.
(Sony Music/Independiente)
{p}  Sokszínű. George Michael 1996 óta nem jelentkezett új dalokkal. Hát ez meg hogyan történhetett meg? A brit világsztár sosem ontotta magából a lemezeket, de ha rászánta magát az alkotómunkára, az mindig figyelmet érdemelt. Első szólóalbumából 80 milliót vásároltak meg rajongói, hat dala került fel a toplisták élére. Az utóbbi években mintha nem bízott volna önmagában, így aztán inkább csak magánéleti botrányairól írhattak az újságok, hogy mit csinált a mosdóban a fiúkkal. Most viszont vadonatúj, Patience című albuma kapcsán megint az énekes képességeiről és nem pedig hajlamairól lehet cikkezni. Mert ez az anyag igazán jól sikerült!

{p} Tizennégy dal, tizennégy hangulat. Közülük az Amazing máris nemzetközi siker, a Round Here középtempóban árad szét, a Freeek! nagyon dögös, a Flawless pedig a klubok közönségének készült. George Michael ismét bizonyította sokszínűségét. Ám semmit nem bízott a véletlenre, saját maga írta a számokat, s a produceri munkát is magára vállalta. Az Amazing videoklipjét Matthew Rolston rendezte, aki az utóbbi időkben Beyoncéval, Madonnával és Didóval forgatott.
(Sony Music/Aegean)
(George Michael színes poszterét Műormellékletünk hátlapján találjátok!)

Ezek is érdekelhetnek