Búzarozsda, peronoszpóra

Az elmúlt két hét időjárása az átlagtól kissé elmaradó hőmérséklettel és átlagos csapadékmennyiséggel jellemezhető. A napi átlaghőmérséklet 18 Celsius-fok körül alakult, a fagyosszentek első periódusa a lehűlésben fagyot nem hozott, viszont Orbán-napra erős lehűlés, az ország északkeleti részén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyenként talaj menti fagyok jelentkeztek.

Egyéb2004. 06. 11. péntek2004. 06. 11.
Búzarozsda, peronoszpóra


A hűvösebb hajnali és a lassan melegedő napközbeni időjárás következtében a kapás növények fejlődése lelassult. A búzára ez veszélyes lehet, mert a jelenleg alacsony fertőzési szinten levő gombabetegségek (lisztharmat, pirenofóra és rozsda) meleg időjárás esetén gyorsan elszaporodhatnak.
A vetésfehérítő bogár lárváinak kártétele folyamatos, de kis mértékű. Néhány helyen védekeztek a lárvák ellen. Megkezdődött a lárvák bábozódása. A gabonafélék közül a búzában fuzáriumfertőzéssel kell számolni, mert a most virágzó növények a csapadékos időjárásban fogékonyak a fertőzésre. Az őszi búza lisztharmata az alsó levélemeletekről gyorsuló ütemben terjed felfelé a növényen.
A mezei pocok egyedszáma továbbra is alacsony. A repcék állapota jó, az állományok homogének. A gombabetegségek fellépése csekély mértékű, a szárakon átlagosan hat-nyolc százalékos gyakorisággal találni tüneteket.
{p}Az almaültetvényekben a varasodás fertőzéséhez az időjárási körülmények továbbra is kedvezőek, csaknem kivétel nélkül mindenütt varasodásjárvány van. A betegség tünetei megjelentek a gyümölcsön is. Emellett az érzékeny fajtákon továbbra is veszélyeztet az almafa-lisztharmat. A termelők jelenleg a nyolcadik permetezési fordulónál tartanak. Az őszibarackosokban az utóbbi két hétben fokozatosan lehullottak a tafrinával fertőzött levelek a fákról, és kialakult az új lombozat. A terméskötődés jó volt. Néhány ültetvényen megkezdték a gyümölcsritkítást. A levéltetvek egyedszáma magas, tömeges felszaporodásuk tapasztalható az őszibarackon kívül az érésben levő cseresznyén, szilván, almán, ribizkén, és veszélyeztetik a veteményeskert ágyásait is. Folyamatos védekezés szükséges a kártevő ellen. Ajánlatos a hatékony készítmények váltogatása a hatáscsökkenés, a tolerancia kialakulásának megelőzésére.A szőlőnek 60-80 centiméteres hajtásai vannak.
A Galati számítógépes előrejelzési program peronoszpórás és lisztharmatos évet jelez előre. A program javasolja a védekezések megkezdését kontaktkészítménnyel. A lisztharmat első aszkospórás fertőzésből származó levéltüneteit május 17-én találták meg Szekszárd környékén. A lisztharmattelepeken már kifejlődtek a konídiumok, és megkezdődött a terjedésük, május végére az ültetvények nagy részében megtalálható a betegség, 6-9 százalékos gyakoriságú levélfertőzöttséggel. A virágzáshoz közeledve a védekezésben a hangsúlyt a szőlőlisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész elleni védelemre kell helyezni. A tarka szőlőmoly rajzása gyengült.
A gyapottok-bagolylepke első egyedét május 29-én fogta a fénycsapda, május 30-án a kukoricamoly első példányai is megjelentek. Megkezdődött a vadgesztenyelevél-aknázómoly lárváinak kelése, és megjelentek a károsítás tünetei, az első levélaknák is. A gyapjaslepke hernyói továbbra is súlyos károkat okoznak a Balaton-felvidéken az erdőkben, megfigyelték mandulán és szőlőben is az erdő közeli részeken.

Ezek is érdekelhetnek