Cukorárak: uniós szinten

Az uniós csatlakozás előtti hetekben aki csak tudott, bespájzolt cukorból, hiszen elterjedt a hír, hogy ez a termék jelentősen drágulni fog.

EgyébPethes József2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Cukorárak: uniós szinten


A 20-25 százalékos áremelés bekövetkezett, a cukor fogyasztói ára mostanában 185-230 forint között ingadozik, s ennek felső határa az uniós szinten van, magasabbra már nem nagyon emelkedik.
A hazai cukorágazat zökkenőmentesen vette át az Európai Unió bonyolult piacszabályozási rendszerét, és a vámvédelem segítségével sikerült megakadályozni a piac összeomlását - mondta Fischer Béla, a Cukoripari Egyesülés elnöke. Az értékesítést tavaly nehezítette, hogy mintegy ötvenezer tonna import áru érkezett az országba, ami lenyomta az árakat. Emiatt majdnem tizedével kisebb lett a Magyar Cukor Rt. árbevétele az előző évihez viszonyítva. A cég az idén már az uniós piacszabályozási rendszert követve kötött termeltetési szerződést 235 szállítási joggal rendelkező gazdálkodóval. A társaság a hazai négyszázezer tonnás cukorkvóta 37 százalékával rendelkezik, s ennek alapján 1,13 millió tonna répára van szüksége.
A cukorrépa-termesztők már biztos, hogy az unió nyertesei, mert a répaár harminc százalékkal nőtt. Hogy milyen termés lesz, azt még nem tudni, nagymértékben függ az időjárástól, főleg a júliusi, augusztusi csapadék mennyiségétől. Mivel a cukorrépa-termőterület elenyésző hányadát tudják öntözni, évenként óriási a termésingadozás, ami kihat a nyersanyag minőségére - állapította meg Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgató-helyettese. Pedig ez a versenyképesség egyik fontos tényezője a technológiai fejlesztés mellett. A cég két dunántúli gyárában rendszeressé vált a korszerűsítés: idén Kaposváron 460 millió, Petőházán 750 millió forintot fordítanak fejlesztésre. Fischer Béla, a társaság vezérigazgatója szerint a legnagyobb veszély az európai viszonylatban is igen magas hazai energiaárak tehertétele. Hiába csökkentették az eltelt öt évben a fajlagos energiafelhasználást 21 százalékkal, a kelet-közép-európai térségben nálunk legdrágább az energia, ami jelentősen növeli a költségeket és versenyhátrányt okoz.
A tagországok között folytatódik a verseny, igaz, szabályozott piacon, meghatározott korlátok között. A rendszer lényege a mennyiségi szabályozás, a kvóta, amelyet az Európai Unió belső cukorfogyasztásának ismeretében határoznak meg. A kvótákhoz kapcsolódó szállítási jog anyagi biztonságot nyújt a termelőknek, a gyáraknak pedig biztos nyersanyagellátást. A kvóta azonban termelési kötelezettséggel is jár, ha valamelyik ország nem teljesíti, megvonhatják tőle.

Ezek is érdekelhetnek