Jól jön a támogatási előleg

A termelők a földhasználatuk és állattartásuk után járó támogatásró szóló határozat (népszerű nevén "csíkos papír") kézhezvétele után két lehetőség közül választhatnak.Ha a teljes összeget fel akarják venni, akkor a határozatot jól meg kell őrizniük, mert a támogatást az APEH-től csak 2004. december 10-étől igényelhetik.

Egyéb2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Jól jön a támogatási előleg

Ha előlegként kívánják felvenni a támogatást, akkor május 20-tól kérhetik a kifizetését. Az előlegként való kifizetés faktorálással történik, ez azt jelenti, hogy a termelőnek meghitelezik a december 10. után járó támogatását a kijelölt pénzintézetek.  Faktorálás esetén a szerződés megkötése után tíz munkanapon belül az előlegként igényelt összeg a mezőgazdasági termelő számlájára kerül. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete szerint a mezőgazdasági termelők földhasználatuk és állattartásuk után támogatást vehettek igénybe. A támogatás igénylésének jogvesztő határideje 2004. április 30-a volt. Ezt követően május 20-ig a megyei földművelésügyi hivatalok a támogatásról határozatot küldtek az igénylőknek. A termelő a megelőlegezésért a támogatási összeg négy százalékát fizeti. A kamat éves szinten mintegy nyolc százalékot tesz ki. Amennyiben a második lehetőséget választja a termelő, akkor a faktorálást kérheti az adott pénzintézetnél (CIB Bank, Kereskedelmi és Hitelbank, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, OTP Bank) vagy bármely megyében az agrárkamarai tanácsadótól.

{p} Békés megyében majdnem mindegyik termelő kérte a földhasználat és az állattartás után járó támogatást. A megyei földművelésügyi hivatal 18 ezernél is több támogatási határozatot küldött ki. Az évek óta nyomasztó tőkeszegénység, a tavalyi aszály és az állattartókat sújtó piaci válság miatt hasonló arányban élnek a támogatási előleg lehetőségével is. A Békés Megyei Agrárkamara - az országos kamarának az OTP-vel kötött megállapodása értelmében - hét területi irodájában intézi a mezőgazdasági támogatás faktorálását. Szeghalmon Kovács Gyula kamarai tanácsadó elmondta: a gazdák a hivatal által kiadott határozattal és a szükséges dokumentumokkal érkeznek. Az OTP nevében szerződést kötnek velük, munkájukkal lényegében csökkentik a pénzintézet terheltségét. Mindennap délelőtt tíz órakor viszik át a kész szerződéseket az OTP szeghalmi fiókjába, és azok még aznap bekerülnek a békéscsabai központba. Két-három nap múlva máris a gazdák számlájára kerül a pénz.

{p} - A pünkösd előtti héten tapasztaltuk a legnagyobb érdeklődést, napjában ötvenen is jöttek, azóta a számuk fokozatosan csökken. A megyében az a hír járta, hogy itt-ott a nyomtatványok hiánya fennakadást okozott. Nálunk a számítógépes program ezt kiküszöbölte - hallhattuk Kovács Gyulától. Szeghalmon egymás mellett található az agrárkamara és a falugazdász irodája, itt találkoztunk Jenei Endre vésztői családi gazdálkodóval. - Vésztőn nem jutottam hozzá az igényléshez szükséges 0411-es nyomtatványhoz, végül a szeghalmi nyomtatványboltban szerencsém volt - magyarázta meg, hogy miért is jött át Vésztőről. Nyugdíjas fővel harmincöt hektáron gazdálkodik. Nemrég ment nyugdíjba, négy iskolás gyermeket nevel, kell hát a kiegészítés. Korábban ezeket a földeket bérelte, most hitelből megvette a terület egy részét. Kukoricát, napraforgót és búzát vetett bele. Az elmúlt éve nem volt szerencsés, 376 ezer forintos aszálykár érte, és csak 37 ezer forintos kárenyhítést kapott.- Bár a bank négy százalékot levesz az előlegből, így is nagy szükségem van rá - jelentette ki a vésztői családi gazdálkodó -, hiszen a következő támogatáshoz csak ez év végén vagy jövő év elején juthatok hozzá.

{p} A növénytermesztésben és általában a mezőgazdaságban nagyon nagy a bizonytalanság. Ha, ne adj' Isten, év közben ismét aszály lenne, és a kárenyhítést csak jövőre kapnám meg, akkor a támogatási előleg nélkül be sem tudnék takarítani.Jenei Endre szerint bizonytalan az is, milyen áron tudja majd eladni a terményeket. Már most arról hallani, hogy búzából túltermelés lesz. Úgy véli: a kereskedők már most próbálják lenyomni az árakat. Tavaly 3200 forintot fizettek mázsájáért, most pedig csak 2200-2700 forintot akarnak adni érte. Aki az idén nem tudja tárolni a búzáját novemberig, míg az uniós árak kialakulnak, az nagyon rosszul jár. - Az előlegből a búza aratását szeretném kifizetni, a búza árát pedig a napraforgó és a kukorica betakarítására, illetve az őszi munkákra szánom. A napraforgó és a kukorica árából pedig a traktorra és a földvásárlásra fölvett hitelek részleteit szeretném fizetni.Tehát minden fillérnek megvan a helye, így ne csodálkozzunk azon, hogy az előleg lehetőségével majd' mindegyik gazdálkodó él, legalábbis Békésben.

Ezek is érdekelhetnek