Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Gyümölcsös
Sorra érnek kora nyári gyümölcseink. Szakszerű, gondos szüretükkel elejét vehetjük a termésveszteségnek, a termőrészek megkímélésével pedig megőrizzük a jövő évi termés alapjait.A málnát gondosan szedjük, mert a termés könnyen szétesik. Megkönnyíti, kíméletessé is teszi a szüretet, ha a gyümölcsöt övre függesztett kis műanyag vödrökbe (játékvödrökbe) gyűjtjük. Így szabaddá tesszük mind a két kezünket. Az egyikkel rögzítsük a hajtást, a másikkal pedig óvatosan fejtsük le a bogyót a vacokkúpról. Ha a málnát friss fogyasztásra szánjuk, akkor legcélszerűbb nagyobb felületű, lapos göngyölegbe (rekeszbe) elteríteni a gyümölcsöket, mert így kevésbé törődnek a saját súlyuk alatt. A leszedett málnát tartsuk hűvös kamrában vagy hűtőszekrényben a felhasználásig.Ha a köszmétét befőttnek szánjuk, akkor még a teljes érés előtt, már a bogyók teljes nagyságában, de még zölden szüreteljük. A teljes érés kezdetén a zöld szín fokozatosan halványul, ezzel párhuzamosan állaga is megváltozik: puhulni kezd. Ekkor a legalkalmasabb friss fogyasztásra, ez az időszak egy-két hétig tart. A köszméte ilyenkor a legízletesebb, lekvárnak, dzsemnek is ekkor a legalkalmasabb.A piros ribiszkét minden esetben teljesen éretten szedjük. Ne siessük el a szüretét, mert az érett bogyók sokáig a bokron maradnak. A teljes érettség jele, amikor a fürtökben valamennyi bogyó megérik, bepirosodik (ezt természetesen megállapíthatjuk ízleléssel is). A még éretlen ribiszkének alacsony a cukortartalma, a sav túlságosan nagy mennyiségben van jelen benne. Az íz- és zamatanyagok a teljes érés idejére fejlődnek ki és kerülnek harmóniába. Lének és bornak mindenképpen ebben az állapotában szedjük a piros ribiszkét.A fekete ribiszke szüretének az idejét is a fölhasználás módja határozza meg. Dzsemnek akkor a legalkalmasabb a gyümölcs, ha a fürt csúcsán álló egy-két kis bogyó még zöldesbarna. Ekkor a legnagyobb a bogyók pektintartalma. Egyéb célra, így lének, bornak vagy fagyasztásra csak a beszínesedett, teljesen érett fekete ribiszkét szüreteljük.
Virágoskert
Rózsáink első virágai már elhervadtak, metsszük le őket, hogy a következő, virágot hozó hajtások gyorsabban kifejlődhessenek. A teahibridekkel és a folyton nyíló változatokkal egyaránt így tegyünk, ugyanezért csípjük le a futórózsák elnyílott virágait is. A metszés mellett öntözéssel és gyorsan ható műtrágyák kijuttatásával serkenthetjük másod-, illetve folyamatos virágzásra rózsáinkat. Ebben az időszakban a káliumot igénylik leginkább a rózsabokrok. Először mindig a műtrágyát szórjuk ki, és csak utána öntözzünk. Fontos, hogy pontosan mérjük ki a négyzetméterre szükséges mennyiséget, amiről a csomagolóanyagon olvashatunk tájékoztatást.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu