Oscar-díjas a gödöllői kastély

A felújított Gödöllői Grassalkovich-kastély az építészeti szakma Oscar-díját nyerte el.

EgyébBorzák Tibor2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Oscar-díjas a gödöllői kastély


Az utóbbi évtizedek példás kastélyrekonstrukciója a gödöllői. Sajnos az intézmény, pontosabban a Grassalkovich-kastélyt működtető közhasznú társaság pénzügyi helyzetére vonatkozó viták beárnyékolják a királyi rezidenciáról kialakult képet. De ez más lapra tartozik, itt és most a kastélyról lesz szó, melynek felújítása világraszóló sikert aratott Houstonban.
A FIABCI, a földkerekség legnagyobb ingatlanszakmai szövetségének nemzetközi pályázatán középület kategóriában nyolcvan résztvevő közül Prix d'Excellence elismeréssel jutalmazták a 2003-as hazai ingatlanfejlesztési nívódíjpályázat győzteseit, a Gödöllői Királyi Kastély Kht.-t és az Architekton Építő és Műemlék-felújító Rt.-t, mindenekelőtt az épületegyüttes déli szárnyában található Barokk Színház felújításáért. (Az 1986 őszén feltárt kastélyszínház Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza.)
{p}
A kitüntetést az építészeti szakma Oscar-díjaként emlegetik, s eddig többek között olyan építményekért ítélték oda, mint a párizsi Euro-Disneyland, a bilbaói Guggenheim Múzeum vagy a Kuala Lumpur-i ikertornyok.
Magyarországnak  már nyolc ilyen díja van. A gödöllőieknek 2001-ben is termett már babér, akkor az Architekton Rt. megkapta a világszövetség elismerését a városi piac és a múzeum épületegyüttesének helyreállításáért. Ezenkívül a ferencvárosi tömbrehabilitáció, a Westend City Center, a budapesti Nagyvásárcsarnok, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a szombathelyi főtér felújítása és (ugyancsak az idén) a fővárosi Lehel piac épületegyüttese érdemelte ki az építészeti Oscart.

Ezek is érdekelhetnek